Stanje sigurnosti u cestovnom prometu tijekom vikenda

Policijski službenici su i ovog vikenda provodili pojačane aktivnosti u prometu

Foto: Ilustracija

U dane vikenda je na području PU istarske evidentirano 20 prometnih nesreća, od kojih šest prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 14 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

U prometnim nesrećama jedna je osoba teško, a šest lakše ozlijeđeno. Utjecaj alkohola evidentiran je u tri prometne nesreće.

Utvrđeno je 348 prekršaja, od kojih izdvajamo:

  • nepropisna brzina – 159 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa – 21 prekršaj
  • upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – 15 prekršaja
  • nepropisno pretjecanje  – 21 prekršaj
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 47 prekršaja
  • ostali prekršaji – 85 prekršaja

Kontrolirano je ukupno 538 vozača/vozila. Iz prometa je  isključeno 18 vozača i 3 vozila.

Događaji koje izdvajamo:

U petak oko 19,40 sati u Svetom Petru u Šumi dogodila se prometna nesreća u kojoj je teško ozlijeđeno dijete na biciklu. Nesreća se dogodila kada je dijete upravljalo biciklom kolnikom naselja Dolinci, iz smjera Svetog Petra u Šumi prema Tinjanu. Dolaskom do naselja Gljuščići, dijete je skrenulo u desno te je prednjim dijelom udarilo u teretni automobil Ford Transit, pulske registarske oznake, kojim je upravljao 31-godišnjak. Od siline udarca dijete je zajedno s biciklom palo na kolnik.
U nesreći je dijete teško ozlijeđeno te je zadržano na liječenju u pulskoj bolnici.

Pulska prometna policija je u subotu oko 20.45 sati prilikom nadzora brzine kretanja vozila kod čvora Baderna na Istarskom ipsilonu, zaustavila 25-godišnjeg slovenskog državljanina koji je upravljao automobilom Mercedes, brzinom od 219 km/h, na mjestu gdje je ograničenje brzine 110 km/h. Zbog počinjenog prekršaja prekoračenja brzine, vozaču je određena kazna u iznosu od 7.500,00 kn i izrečena mu je zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije na teritoriju RH u trajanju od 1 mjesec.

U nedjelju, 5. srpnja oko 3,30 sati 26-godišnjak je pod utjecajem alkohola od 1,41 promila upravljao neregistriranim automobilom Renault od naselja Tunarica prema Svetom Lovreču Labinskom. Vozač je zbog neprilagođene brzine kretanja prednjim dijelom automobila udario u stablo. Od siline udarca, automobil se zapalio. Požar su ugasili labinski vatrogasci oko 6 sati.
U prometnoj nesreći nitko nije ozlijeđen. Protiv vozača se podnosi optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Pin It on Pinterest