Pojačane aktivnosti prometne policije tijekom vikenda

Kako bi se smanjilo stradavanje u prometu, policijski službenici će i ovog vikenda provoditi pojačane aktivnosti na istarskim prometnicama 

Foto: Ilustracija

Pred nama je još jedan vikend te će istarska policija i narednih dana provoditi pojačane aktivnosti u cilju smanjenja prometnih nesreća. Naglasak će biti na  sprječavanju i sankcioniranju najtežih prekršaja, a posebice tzv. četiri glavne ubojice u prometu: alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel. Osim toga, policija će aktivnosti usmjeriti prema recidivistima, odnosno osobama koje grubo krše prometne propise te prema ranjivijim skupinama sudionika u prometu: vozačima motocikla i mopeda, biciklistima i pješacima.

Ove je godine na istarskim prometnicama smrtno stradalo devet osoba: četiri vozača motocikla, četiri vozača automobila i jedan putnik u vozilu. Tri motorista stradala su zbog oduzimanja prednosti prolaska, dok je u četvrtoj nesreći uzrok bila nepropisna brzina. Što se tiče vozača automobila, sva četiri vozača koja su smrtno stradala nisu bila vezana sigurnosnim pojasom, a čak trojica od njih ispala su iz vozila tijekom nesreće.

Sigurno sudjelovanje vozača motocikla i mopeda u prometu

Kako bi smanjilo stradavanja vozača motocikla i mopeda, Policijska uprava istarska savjetuje vozače ostalih skupina vozila da obrate pozornost na njih jer su često neuočljivi ili se vrlo kasno uoče. Vozače mopeda i motocikala policija savjetuje da vode računa o svojoj sigurnosti, odnosno da upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom položenom kategorijom, da upravljaju motociklima i mopedima koja su registrirani, odnosno  koji imaju važeću prometnu dozvolu i koji su tehnički ispravni. Također se savjetuje da se kreću propisanim brzinama i brzinu prilagode uvjetima na kolniku te da tijekom vožnje obavezno koriste zaštitnu kacigu, kako vozači, tako i putnici, kao i svu drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna jer ublažava ozljede u slučaju nastanka prometnim nesrećama (motociklističke jakne, hlače, kombinezoni, rukavice, čizme, štitnici i drugo).

Korištenje sigurnosnog pojasa spašava živote

Vozačima automobila i putnicima u vozilima policija ponovno skreće pozornost na nužnost korištenja sigurnosnog pojasa. Sva svjetska istraživanja ukazuju da korištenja sigurnosnih pojaseva, ako su pravilno postavljeni i korišteni, smanjuju rizik od ozljeđivanja pri sudaru. Zato je zakonom propisano da su vozač i putnici tijekom vožnje u motornom vozilu na sjedalima na kojima su ugrađeni sigurnosni pojasevi, dužni koristiti pojas na način koji je odredio proizvođač sigurnosnog pojasa. Za nekorištenje sigurnosnog pojasa propisana je novčana kazna od 1.000 kuna. No, ono što je bitnije, korištenje sigurnosnog pojasa spašava živote. Policijska uprava istarska poziva vozače i sve putnike u vozilima da vode računa o svojoj sigurnosti te da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, vežu sigurnosnim pojasom.

Pin It on Pinterest