Polaganjem vijenaca odana počast žrtvama Vergarole

Povodom obilježavanja 74. obljetnice eksplozije na Vergaroli danas su položeni vijenci na spomen-obilježje kod pulske Katedrale.

U ime Ureda Grada Pule vijence su položili predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić, zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić zajedno s predstavnicima Zajednice Talijana Pula i Udruge antifašističkih boraca Grada Pule. Polaganju vijenaca nazočila je predstavnica Generalnog konzulata Talijanske Republike u RH Renata Grossi.

Predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić obratio se prisutnima dirljivim govorom prisjetivši se nevinih žrtava i činjenice da je to jedna od najvećih tragedija koja se ikada dogodila u Puli.

Podsjetimo, prije 74. godine, 18. kolovoza 1946. godine u 14.10 sati, na tadašnjem popularnom gradskom kupalištu Vergaroli došlo je do eksplozije protu-brodske mine. Prema službenim podacima poginulo je 116 osoba, mahom žena i djece, ali dvadesetak tijela nije bilo moguće identificirati, pa ih je možda bilo i više, a ranjeno je 216 osoba. Nemili se događaj dogodio u nedjelju, kada je područje koje se smatralo omiljenim okupljalištem Puležana bilo puno kupača i izletnika koji su s toga položaja pratili regatu pulskoga veslačkoga kluba Pietas Julia, a koja je bila nastavak proslave blagdana Velike Gospe. Iako su mine trebale biti bez detonatora, one su na nerazjašnjen način eksplodirale, a eksplozija oko šest tona eksploziva bila je razorna i užasnih posljedica. O uzroku eksplozije postoje dvije teorije – jedna je samoaktiviranje, a druga eksploziju tumači kao namjeran čin. Iako su savezničke vojne vlasti provele istragu, a navodno su otkriveni tragovi naprava za aktiviranje mina (prema nekim mišljenjima, nisu sve mine bile deaktivirane), nije otkriveno ništa konkretno što bi upućivalo na moguće počinitelje.

Pin It on Pinterest