Svečanim podizanjem zastave otvorena je 45. Trka na prstenac u Barbanu

Promocija romana Branka Blažine i projekcija kratkog filma „30 sekundi“ osvježile su barbansku ljetnu večer

Sinoć je svečanim podizanjem zastave Trke na prstenac službeno otvorena 45. po redu tradicionalna manifestacija u Barbanu koja se održava ovog vikenda na barbanskom trkalištu – Gradišću. Centralno mjesto ovogodišnjeg programa zauzimaju Trka za viticu u subotu i Trka na prstenac u nedjelju. Obje trke počinju u 17 sati.

„U drugačijim okolnostima, te uz pridržavanje svih potebnih epidemioloških mjera, ipak ćemo uspjeti održati našu tradicionalnu manifestaciju. Zato sam još ponosniji što vas večeras mogu sve pozdraviti, ovdje na trgu, gdje obilježavamo početak vikenda u duhu Trke i na čast svih sudionika. Hvala svima koji nam pružaju podršku da se ova tradicija nastavlja,“ istaknuo je Paus u svojem govoru te najavio koji će se konjanici natjecati ove godine za Viticu i za Prstenac. Pročitao je imena ovogodišnjih 16 konjanika za obje trke, a oni su: Milio Grabrović, Andrej Kancelar, Kristijan Kancelar, Luka Kancelar, Silvio Učkar, Gvido Babić, Goran Špada, Aleksa Vale, Petar Benčić, Stefano Osip, Antonio Osip, Toni Uravić, Matteo Rojnić, Bruno Celija, Daniel Broskvar i Nandi Radola.

Uslijedilo je predstavljanje romana autora Branka Blažine “Otisci potkova – Životna trka na prstenac Nina z Barbana” koje je održano također na otvorenom u prekrasnom dvorištu Župne crkve sv. Nikole. Roman donosi temu o obnavljanju Trke na prstenac i barbanskom vitezu Ninu z Barbana, a predstavio ga je sam autor Branko Blažina, zatim se s nekoliko riječi obratila i spisateljica Dragana R. Tafra te urednica u Beletri Sandra Pocrnić Mlakar. Roman govori o događajima oko obnavljanja Trke sedamdesetih godina do današnjih dana, a prati i ljubavnu priču te opisuje povratak konja u istarsko selo. Nazočni su zatim pogledali kratki film „30 sekundi“ koji se također nadovezuje na temu Trke na prstenac.

Zbog sigurnosnih mjera ograničen je broj posjetitelja te je od iznimne važnosti suradnja koja omogućuje da će ove godine Trku prenositi Drugi program Hrvatske televizije. Trka  će se moći pratiti s početkom u 17.15 sati.

Zahvale idu svima koji su podržali održavanje ove vrijedne tradicijske manifestacije, kao što je glavni sponzor HEP d.d., zatim Fortenova grupa kao i tvrtkama Rudan d.o.o. i A.B.S. Sponzor nagrade pobjednika Trke za viticu u subotu je tvrtka ABS d.o.o., a nagrada iznosi 10.000 kuna. Nagradu za pobjednika nedjeljne Trke u nedjelju osigurala je trvtka Rudan d.o.o. i to u iznosu od 30.000 kuna.

Trka na prstenac održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike.

Pratite Trku na:

https://www.facebook.com/trkanaaprstenac/

Pin It on Pinterest