Monte Librić ima svoj novi početak. Rađa se „Librić u parku“

LIBRIĆ U PARKU – NOVI POČETAK TREĆI PUT

Festival dječje knjige Monte Librić  nastao je na Sa(n)jam knjige u Istri, u prosincu 2008. godine. Pamti se još bajkoviti tunel prema prvom katu Doma hrvatskih branitelja koji je osmislio Mauricio Ferlin, ilustracija Maje Celije, prva himna Librića, djelo pulskog pisca Vlatka Ivandića i slogan koji prati ovaj festival do današnjih dana: „Monte Librić, osmo pulsko brdo puno knjiga“. 

Drugi početak dogodio se „odcjepljenjem“ od „velikog“ Sajma, u proljeće 2012. godine kad se Monte Librić preselio u Circolo. Taj trenutak začetak je novog, autentičnog koncepta po kojem je postao poznat. Prirodni pulski način života u dvije kulture, hrvatskoj i talijanskoj, dobio je svoj spontani preslik na Libriću na kojem se bez posebnog protokola prožimaju talijanska i hrvatska književnost za djecu. Upravo spontana dvojezičnost i plurikulturalnost učinila je Librić jedinstvenim.

Novi, treći početak Monte Librića nije se dogodio iz obijesti organizatora ili nekog novog programskog cilja već zbog pandemije koronavirusa i lockdowna koji je spriječio travanjsko održavanje već potpuno pripremljenog 13. izdanja Festivala. No, ono što se činilo ograničenjem, ekipi Monte Librića pretvorilo se ne samo u novi početak, već u novi kreativni zamah. Entuzijazam koji se pri tom stvorio ne pamti se od početaka stvaranja „malog festivala“.

Librić se spustio s brda i svoju novu lokaciju pronašao u Parku Petra Krešimira IV. koji se nalazi uz rimski Mauzolej, između Dvojnih vrata i rodne kuće Sergia Endriga. Park kojim se uglavnom samo prolazi, postaje zahvaljujući Mauriciju Ferlinu, „Librić park“ stvoren po mjeri djeteta.

NOVI PROGRAMSKI KONCEPT

Novi programski koncept nije odredilo samo novo mjesto održavanja Librića, već i novi termin. Festival će se održati od 26. kolovoza do 2. rujna, dakle u ljetu smo koje poziva na opuštenost i priziva igru bez kraja.  

S druge strane, u godini smo koja je najviše pogodila djecu, ograničila im mogućnost učenja, druženja i igre. Bili smo posebno motivirani stvoriti najmlađima trenutke u kojima će osjetiti knjigu, ali i zaigrati se s njom, trenutke u kojima će ponovno osjetiti nesputanost i slobodu dječjeg svijeta.

U jutarnjim satima odvijat će se novi program pod nazivom Kako-tako-fon-i-ja, koji temelj ima u tradicionalnim programima Piknik s autorom i Libraonica, ali u sebi nosi onu specifičnu atmosferu parka – velikog igrališta za male istraživače.

Večernji program Unalica također je novi programski format koji sadrži glazbu i performans, a polazište mu je, naravno, literatura za djecu. Unalicu će s gostima – autorima voditi novi lik Librića – Una Libar (Sedina Cerovac), prema čijem je glazbenom i performerskom izričaju oblikovan ovaj program.

AUTORI I SLIKOVNICE LIBRIĆA

U novom programskom konceptu, uz književnike i ilustratore, značajnu ulogu imaju glazbenici i performeri. Librić će ove godine biti i literaran i pjevan, kazališno sceničan.

Pravi primjer toga koncepta bit će glazbena priča „Kišni razdraganci“ Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta sa sjajnim ilustracijama Lane Letović Perčin. Istoimena slikovnica pretvorena je u audiovizualnu predstavu koju ćemo imati prilike vidjeti u večernjem programu Librića.

Pjesnikinja Olja Savičević Ivančević, autorica legendarnog romana „Adio kauboju“, česta gošća pulskog Sajma, na Librić dolazi sa slikovnicom „Sami na cilome svitu“ koju je ilustrirao Svjetlan Junaković.

Predstavit ćemo dječji roman „Ribe na drveću“ Lane Roje Miličević i Hane Lukas Midžić, sjajno ilustriranu i dobro realiziranu priču te slikovnicu „Komadić neba u tebi“ Nataše Jukić i Done Tomić koja uči djecu kako se nositi sa svojim emocijama.

Rovinjska spisateljica za djecu Tatjana Pokrajac Papucci predstavlja slikovnicu „Karakol je gol“ koja je na Festivalu dječjih umjetnosti u Sarajevu osvojila nagradu za najbolju bajku.

U performerskom stilu, sasvim sigurno, jer je u pitanju Nikolina Manojlović Vračar, bit će predstavljena njena neobična, maštovita i edukativna „Ilustrirana enciklopedija glagola“.

U programu Piύ che una storia, koji su oblikovale Tamara Brussichi Liana Diković,predstavit će se dvije slikovnice u jednoj knjizi. Riječ je o slikovnicama Sandre Kušević i Jadranke Ostić, „Le rane“ i „Le tartarughe“,u prijevodu Laure Marchig i Daria Safticha. Radionicom „Giochiamo con Rodari“ obilježavamo stogodišnjicu rođenja ovog velikog talijanskog pisca za djecu. U večernjem programu Librić teatrino imat ćemo prilike vidjeti predstavu „Migliore Amici“ u izvedbi Giulia Settima i Peđe Gvozdića, a predstavit ćemo i projekt „Istarske nine nane/ Ninne nanne istriane“. U goste nam dolaze i polaznici Rock akademije koju vodi Tatiana Giorgi. Oni će izvesti rock hitove od pedesetih do danas u programu Rock around the book. U više navrata, performanse sa slovima i brojkama izvodit će  naša Una Libar.

SAJAM KNJIGA NA FAUSTUSIMA

Prodajni, sajamski dio Monte Librića odvijat će se na Faustusima, posebnim knjiškim štandovima koji su posvećeni  Faustu Vrančiću, a oblikovao ih je slikar i scenograf Hrvoje Đukez. Na Faustusima će 60 hrvatskih i 15 talijanskih nakladnika izložiti gotovo 2000 naslova. Knjige je odabrala voditeljica sajamskog dijela Librića Vlatka Balinčić, a na Faustuse će ih postaviti zajedno sa svojim pomoćnicima Denisom Brandeisom i Hanom Kolić.

SVEČANO OTVORENJE LIBRIĆA

Gotovo svake godine Monte Librić ima novu himnu. U pisanju i komponiranju himni dosad su se okušali Vlatko Ivandić, Rea Korani, Vibor Juhas, Mladen Kušec i Bruno Krajcar. Za ovogodišnju himnu tekst je napisala Sedina Cerovac, a autor glazbe je Marino Morosin. Upravo će himna biti okosnica svečanog otvorenja Monte Librića koje će se dogoditi u srijedu, 26. kolovoza 2020. u 19 sati.

U performansu otvorenja sudjeluju: Sedina Cerovac (Una Libar), Gordana Trajković (Baka Librić), Librić bend (Marino Morosin, Matija Dadić, Almin Karaman i Erik Vojak), Luna Gotal i Zora Cvijanović. U protokolu otvorenja sudjeluju: Maja Zrnčić, voditeljica programa „Ruksak pun kulture“ Ministarstva kulture RH, Slavica Ćurković, direktorica Monte Librića, Fabrizio Radin, župan Istarske županije i gradonačelnik Pule Boris Miletić.   

Organizator: Sa(n)jam knjige u Istri

Suorganizatori: Castropola, Zajednica Talijana Pula

Više informacija:

www.montelibric.sanjamknjige.hr

 

Pin It on Pinterest