Održana uvodna konferencija direkcije 67. Pule

Prvi ljudi Pulskog filmskog festivala, ravnateljica Gordana Restović i umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković, uoči otvorenja njegova 67. izdanja, predstavili su novinarima što ih očekuje u narednih tjedan dana.

„Svima nam je bilo čudno kad smo u srpnju ostali bez Festivala i doista je bilo teško organizirati ga u ovim izazovnim vremenima, posebice stoga što nismo znali hoćemo li ga uopće održati“, izjavila je Restović napomenuvši kako im je bilo iznimno važno da se njegov  kontinuitet održi.

Kako je napomenula, petkom su se nalazili s predstavnicima Stožera civilne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo i morali su se mnogo toga odreći, no poštujući sve epidemiološke mjere, večeras će gledatelji uživati u pulskoj Areni.

Ove će godine, nažalost, izostati Dječji i Međunarodni program, zabave i domjenci, stoga je Restović publiku zamolila za razumijevanje, uz nadu da će već iduće godine sve biti po starom.

Vidačković je za ovo festivalsko izdanje odabrao šest filmova koji će se prikazati u glavnoj konkurenciji za Veliku zlatnu arenu. „Filmovi su to s jakim ženskim likovima, pojedincima koji idu protiv zajednice i prate neki svoj životni put“, ispričao je.

Od 20 dokumentarnih filmova Festivala, u Areni će uz igrane filmove biti prikazana četiri dokumentaraca, od kojih su dva vezana upravo za Pulu – Vergarola i Berge Istra, pa će publici biti zanimljivo vidjeti neke od povijesnih snimki svoga grada, smatra umjetnički ravnatelj.

Uz to, ovogodišnja Pula donosi i 10 manjinskih koprodukcija te crtane i kratke filmove. „Od 10 prispjelih prijava za glavni program, odabrao sam njih šest, a za Kratku Pulu stiglo je doista mnogo prijava i drago mi je da upravo mi otvaramo sezonu njihova predstavljanja“, izjavio je Vidačković dodavši da će se, uz Arenu, filmovi prikazivati u Kinu Valli i Istarskom narodnom kazalištu.

„Iako silom prilika ove godine imamo samo Hrvatski program, on je vrlo bogat, a često je slučaj da se autori iz programa Kratka Pula u narednim godinama predstave u glavnom programu, poput Dane Budisavljević“, istaknuo je.

Govoreći o epidemiološkim mjerama, Restović je pojasnila da će u Areni koja inače prima 5500 gledatelja, ove godine biti njih 1500 koji će na ulazu i izlazu iz Arene imati zaštitne maske te će im se putem audio zapisa uzimati osobni podaci. Radi bržeg protoka ljudi, u Arenu će se moći ući s pet ulaza. Gledatelji ne moraju nositi zaštitne maske nakon što se smjeste na svoja sjedala.

U Kino Valli i INK će se također morati sa zaštitnim maskama, na ulazu će se upisivati podaci gledatelja i bit će im izmjerena tjelesna temperatura, a u slučaju da bude povišena, mjerit će se još dva puta. Na ulazu će biti postavljena dezinfekcijska sredstva.

Restović je rekla da će ove godine, kako bi se izbjeglo okupljanje ljudi, izostati tradicionalan vatromet.

Natjecateljski program večeras otvara film Mare Andree Štake za koji je Vidačković rekao da nije pretežak te je umjetnički prikladan za širu publiku.

Projekcije počinju u 20.30 sati, a u Arenu se može ući od 19 sati.

Na pitanje novinara je li smanjen ovogodišnji budžet Festivala, Restović je rekla da su ga još u svibnju Ministarstvo kulture i Istarska županija smanjili za 40 posto, a neki su sponzori odustali od financiranja tako da su „za vrijednost pola radili cijeli Festival“.

Vidačković je istaknuo da su se snašli i s tim sredstvima te da je program unatoč tome atraktivan, no radi uštede su smanjili trajanje Festivala za dva dana.

Restović je na kraju zahvalila suradnicima koji su, unatoč smanjenim honorarima, radili s puno ljubavi i razumijevanja za cjelokupnu situaciju.

Pin It on Pinterest