DIVLJE I TVOJE – POETSKA VEČER S OLJOM SAVIČEVIĆ IVANČEVIĆ

Prvoklasne književne promocije na ljetnoj literarnoj pozornici Kluba – knjižare Giardini 2 nastavljaju se u melodičnom i poetskom tonu.  U ponedjeljak, 31. kolovoza 2020., u 20 sati na terasi caffe bara „Dvojka“ svestrana književnica Olja Savičević Ivančević predstavit će svoju novu zbirku poezije „Divlje i tvoje“.

U zbirci poezije „Divlje i tvoje“ Olja Savičević Ivančević nesputano progovara o strahu od svijeta, o nesigurnoj egzistenciji, međuljudskim odnosima, ženskosti i feminizmu. Neizostavna nit vodilja poetskih iskaza Olje Savičević Ivančević jest hrabrost bivanja prisutnim i neotuđiva želja za očuvanjem bliskosti s divljim i neukrotivim u sebi. Osvrt Ivane Bodrožić najpreciznije dočarava atmosferu Oljinih stihova: „Stihovi Olje Savičević Ivančević u zbirci Divlje i tvoje svojevrsna su kletva, otrov spoznaje davno ubačen u uho da se o najvećim bolima i ljepotama u životu lakše može šutjeti gledajući u perje ili u kandže.“

Olja Savičević Ivančević nagrađivana je spisateljica i pjesnikinja, čije knjige su prevedene na jedanaest svjetskih jezika i objavljene u Europi te SAD-u. Piše književne kolumne, surađuje s kazalištima kao autorica dramskih tekstova, songova i adaptacija, a prema njenim pričama snimljeni su nagrađivani kratkometražni igrani filmovi (Balavica, Sedam neodgovorenih poziva, Trešnje). Priča „Pederi“ iz zbirke „Nasmijati psa“ inspirirala je Danijela Žeželja i Jelenu Paljan za stvaranje grafičke novele „Ljeto“. Među brojnim nagradama osvojila je „Prozak“, nagradu Ranko Marinković Večernjeg lista, Kiklop, Nagradu T-portala za najbolji roman u Hrvatskoj u 2011. godini, nagradu Slobodne Dalmacije za umjetnost Jure Kaštelan, English Pen Award, i brojne druge.

Razgovor o književnom stvaranju, svijetu i feminizmu s Oljom Savičević Ivančević vodit će Nevena Trgovčić.

Zbirku pjesama „Divlje i tvoje“ objavila je izdavačka kuća Fraktura, dok je naslovna strana zbirke djelo likovnog virtuoza Danijela Žeželja. Knjiga će na promociji biti dostupna po promotivnoj cijeni. 

Pin It on Pinterest