“U provinciji uma” – Marina Ćorić izlaže u Galeriji Pet kula u Motovunu

U subotu, 5. rujna 2020. godine u 19:00 sati u Art Gallery “Pet kula”, Motovun otvoriti će se izložba fotografija „U provinciji uma”, zadarske akademske umjetnice Marine Ćorić / Marina Ćorić – Art & Photography.

„U provinciji uma“ je selekcija autoportreta iz fotografskog opusa autorice koji istražuju pitanje sebe, različite emocije i stanja uma.

Kako u predgovoru izložbe ističe Roland Pohl:

”Naziv izložbe izveden je iz citata Johna C. Lillyja, predanog znanstvenika i pionira samoistraživanja. Ključna pitanja kojima se on bavio su bili jastvo, um i kako ljudi mogu istraživati područja svojeg unutarnjeg bića, te pritom nadići limitacije uma. Marinini radovi nas vode istim putem, ali umjesto znanosti ona je odabrala drugi način kojim će dokučiti prirodu stvarnosti, a to je Umjetnost.”

Fotografski rad Marine Ćorić umjetnička je interpretacija vječne potrage za odgovorom na pitanje – Tko sam ja? Liričnost njenih fotografija komunicira puni opseg ljudskih emocija – od ranjivosti do snage, od straha do hrabrosti, od povučenosti do prkosa, od boli do rezignacije, pa opet natrag do ljepote. Marina Ćorić uranja duboko u slojevitost ljudske duše i eksploatirajući vlastitu intimnu pred gledatelja postavlja univerzalna pitanja postojanja.

Marina Ćorić rođena je 29. ožujka 1987. godine u Zadru, gdje je završila osnovnu školu, te kasnije i srednju Školu za tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost. Diplomirala je kao magistra slikarstva 2017. godine na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru, BiH u klasi izv. prof. Dragane Nuić-Vučković. Trenutno radi kao profesorica likovne kulture u osnovnoj školi.

Fotografijom se ozbiljnije bavi oko 10 godina, te je u tom periodu više puta izlagala na skupnim izložbama, ali i na samostalnim. Osvojila je nekoliko značajnih nagrada u regiji od kojih je bitno spomenuti: 3. mjesto odlukom žirija i 2. mjesto odlukom publike na 1. Biennalu hrvatske mlade fotografije (2011.), te 1. mjesto u kategoriji Akt/Tijelo na 9. Rovinj Photodays (2016.). Osim toga, njene fotografije objavljivane su u fotografskih časopisima, ali i na naslovnicama knjiga.

Pin It on Pinterest