Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci na predstavljanju knjige „Kinematografske djelatnosti i pulska svakodnevica 1919-1943

Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci prisustvovala je današnjoj prezentaciji knjige u izdanju Javne ustanove Pula Film Festivala pod nazivom „Kinematografske djelatnosti i pulska svakodnevica 1919-1943“ koja je održana u velikoj dvorani Zajednice Talijana – Circola uz poštivanje epidemioloških mjera. Predstavljanje knjige održano je u sklopu 67. Pulskog filmskog festivala.

Knjiga predstavlja četvrto izdanje festivalske edicije Vremeplov i donosi presjek kinematografskih djelatnosti u Puli u razdoblju od 1919 do 1943 godine. Prigodno se nadovezuje na prethodno izdanje „Kinematografske djelatnosti u Puli 1896-1918“ autora Dejana Kosanovića i uz arhitektonsko – urbani kontekst, običaje ondašnje publike, ali i načine oglašavanja sve popularnijeg kinematografa.

„Čestitam Pulskom filmskom festivalu na četvrtom broju edicije Vremeplov koji objavljuje teme vezane uz kinematografiju i sam Festival znajući da je od samih početaka svoga postojanja filmska industrija uvelike obilježila pulsku svakodnevicu. Čestitam i autorima koji su istraživanje pulske povijesti, pregledavanje arhivskih dokumenata, novina i fotografija iz toga razdoblja, vršili iz početka. Ova knjiga donosi jedan novi pogled na Pulu između dva svjetska rata, na razvoj građanskog načina života i ispunjavanja slobodnog vremena tadašnje kategorije građana“, rekla je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

Autor tekstova o prostoru, ljudima i svakodnevici je povjesničar David Orlović, dok je uzance kino publike iz dostupnog periodičnog digitalnog tiska prikupila Sanela Pliško.

„Najveći zadatak bio je napraviti povijesni odmak od već postojećih historiografskih ostvarenja u Puli koji su razdoblje između dva svjetska rata pod vlašću fašizma tretirali isključivo s političko-nacionalne točke gledišta“, rekao je jedan od autora David Orlović.

Kinematografske djelatnosti i pulsku svakodnevicu 1919-1943 predstavio je povjesničar filmske umjetnosti Daniel Rafaelić.

Tekstove i fotografije iz arhive autorima su ustupili Sveučilišna knjižnica u Puli i Povijesni i pomorski muzej Istre.

Pin It on Pinterest