Lerotić pozvao Vladu da revidira poreznu politiku i smanji parafiskalne namete!

Time bi se osigurao opstanak BAT-a u Kanfanaru!

ZAGREB – Zastupnik IDS-a Marin Lerotić danas je u Saboru tijekom iznošenja stajališta klubova zastupnika govorio o trenutnom lošem stanju u hrvatskom gospodarstvu, a posebno se osvrnuo i na neizvjesno stanje oko tvornice duhana BAT u Kanfanaru.

– Proteklih dana slušamo vijesti o povijesnom padu BDP-a u Hrvatskoj, više od 15 posto u drugom tromjesečju ove godine, kazao je Lerotić i dodao da je sada kada su pred nama neizvjesna jesen i zima nužno povući odlučne poteze i donijeti nove mjere za pomoć turističkom sektoru i poduzetnicima.

Od kratkoročnih mjera koje treba provesti odmah, Lerotić je istaknuo potrebu za pomoći radnicima u turizmu, da prežive do početka iduće turističke sezone, odnosno do Uskrsa 2021. – Kao drugo, potrebno je gospodarstvenicima osigurati povoljne kredite za likvidnost prilagođene ovom korona trenutku. Povoljni krediti koje su imali HAMAG i HBOR su potrošeni i sada treba naći izvore za nove kreditne linije, naveo je saborski zastupnik IDS-a.

Od dugoročnih mjera za jačanje gospodarstva izdvojio je dvije stvari – smanjenje nameta i digitalizaciju. – Zbog nameta i loše investicijske klime Hrvatska puže po dnu ljestvice zemalja Europske unije. Smanjenje poreza i ukidanje parafiskalnih nameta je apsolutni prioritet ako želimo očuvati kakvu takvu gospodarsku aktivnost. Oslanjanje na pomoć izvana, u obliku EU fondova, nije dovoljno, kazao je Lerotić i napomenuo da bi jačanju investicijske klime svakako doprinijela i učinkovita digitalizacija javne uprave i poslovanja općenito.

Na kraju, Lerotić je naglasio da Vlada ima odličnu šansu da na konkretnom primjeru pokaže dobru volju, da dokaže da može biti dio rješenja, a ne kao obično dio problema. Riječ je o poslovanju tvornice duhana u Kanfanaru, koja je u vlasništvu BAT-a, velike multinacionalne kompanije. – Ta tvornica godinama posluje uspješno, zapošljava više od 500 radnika i na nju su vezani brojni kooperanti. Međutim, zbog nedovoljne pravne sigurnosti, čestih izmjena propisa i trošarina jednostavno su dovedeni u situaciju da moraju ozbiljno razmisliti isplati li im se uopće ostati u Hrvatskoj.

– Na Vladi je velika odgovornost da osigura uvjete koji će tvornici u Kanfanaru omogućiti da ostane u Hrvatskoj te da i dalje uspješno posluje. Na Vama je da odlučite hoćete li biti zapamćeni kao reformatori ili oni koji su pokopali proizvodnju i poduzetništvo u Hrvatskoj, poručio je Vladi zastupnik Lerotić.

Pin It on Pinterest