Stota projekcija filma “Tusta” u pulskoj Areni

U pulskoj Areni stota po redu projekcija filma o Puležanu Tusti, karizmatičnom frontmenu kultnog pulskog punk benda KUD Idijoti u režiji Puležana Andreja Korovljeva

Pulska Arena, subota 5. rujna u 20.30h – Tusta, bim, bam, bam, za tebe, hej, hej!

2. rujna 2020., Zagreb/Pula – Nakon svjetske premijere na prošlogodišnjem Motovun film festivalu, projekcijama u nezavisnim kinima diljem Hrvatske, kulturnim centrima i multipleksima u regiji, gostovanju na izvrsnim regionalnim festivalima dokumentarnog filma, nagradi publike na 17. Liburnia film festivalu u Opatiji i nagradi za najbolji film u regionalnoj konkurenciji na DORF-u – dugometražni biografski dokumentarac “Tusta”, redatelja puležana Andreja Korovljeva i zagrebačke produkcijske kuće Factum, svoju stotu projekciju priprema za pulsku Arenu.  

Jubilarna projekcija održat će se u pulskoj Areni u subotu 5. rujna u 20:30h. Na njoj će sudjelovatiscenarist i redatelj Andrej Korovljev, producent Nenad Puhovski i još niz drugih zaslužnih za realizaciju filma kao i protagonisti filma. Ovom projekcijom film prelazi 11.000 gledatelja – što fanova grupe KUD Idijoti, što ljubitelja dokumentarnog filma, ali i tzv. „običnih gledatelja“. A ta ga brojka u svijetu filma u posljednjih desetak godina svrstava u jedan od najgledanijih dokumentarističkih uradaka u Hrvatskoj!

Ovim emotivnim i angažiranim filmom o Branku Črncu Tusti – frontmenu pulskog punk benda KUD Idijoti, o čovjeku koji nikada nije odustao od tzv. malog čovjeka te o snazi slobodoumnog mišljenja koja je pulsirala u svakom akordu žilavih Idijota, redatelj na svojevrstan način zatvara doku-filmsku trilogiju o Puli. Korovljev, inače autor dokumentarnih filmova s izrazitim političkim i društvenim angažmanom, u svoju trilogiju ubraja još i filmove Una storia Polesana – o pulskoj sirotinji, te Godine hrđe – oradnicima brodogradilišta Uljanik. Oba su filma također snimljena u Factumovoj produkciji. Trenutno je u fazi pripreme svojeg debitantskog dugometražnog igranog filma čija je priča također vezana uz pulsko podneblje.

Ne radi se o klasičnom glazbenom dokumentarcu jer KUD Idijoti s Tustom nikada nisu ni bili klasičan punk bend. Arhivskim materijalom i brojnim intervjuima prikazuje se društveni značaj njihove glazbe kojom su prkosili svakoj nepravdi, političkom režimu, zagovarali antifašizam i zastupali radnička prava. U filmu o Tusti govore članovi svih postava KUD Idijota, istaknuti rock kritičari i glazbenici  ex-Yu scene te njegova obitelj, prijatelji i Uljanikovci. Tusta je, naime, sve dok se nije razbolio bio aktivan sindikalist i radnik brodogradilišta Uljanik.

Prošlo je sedam godina od Tustinog preranog odlaska. O njegovoj, ali i svojoj boli u zadnjem dijelu filma govore njemu najbliži. Iskrena i osobna svjedočenja zaokružuju tako priču o čovjeku koji je svojim stavovima utjecao na ljude i njihovu društvenu svijest.

Film nakon ove projekcije i dalje gostuje na festivalima u zemlji i izvan nje.

Pulsku projekciju zajedno organiziraju Grad Pula, Pula Film Festival i produkcijska kuća Factum, a  besplatne ulaznice dostupne su na info-pultu na Giardinima (od 22.8.2020.) i na prodajnom mjestu ispred Arene sve dane Pulskog filmskog festivala (29.8.2020. – 4.9.2020.), a na dan projekcije 5.9.2020. od 18:00-20:00 isključivo ispred Arene.

Požurite jer kapacitet sjedala ograničen je epidemiološkim mjerama na 1500 mjesta!

Sve informacije o daljnjem prikazivanju filma Tusta mogu se pratiti na službenoj Facebook stranici filma: https://web.facebook.com/DokumentarnifilmTusta/

Pin It on Pinterest