Stota projekcija dokumentarnog filma “Tusta” pred najzahtjevnijom i najiskrenijom publikom

Sinoć, u subotu, 5. rujna, u pulskoj Areni održana je dugo očekivana projekcija dugometražnog dokumentarnog filma “Tusta”, pulskog redatelja Andreja Korovljeva. Film koji je besplatno prikazan u organizaciji Grada Pule i Pula Film Festivala, a kojemu je ovo bila točno 100. projekcija, pulska je publika pratila s posebnim emocijama i zanimanjem te je nakon filma ekipu i protagoniste nagradila dugim i toplim pljeskom.

Nakon simboličnih uvodnih taktova: “Kad sunce opet zađe i ptičice zašute sve…”, kojima je najavljena projekcija, voditeljica događaja Paola Orlić u prigodnom je pozdravu i obraćanju pulskoj publici istaknula činjenicu da je redatelj o ovom filmu počeo razmišljati još 2012. godine, netom nakon Tustine smrti, kada je postalo jasno da je s njegovim odlaskom završila i jedna era. Budući da je kao frontmen legendarnih KUD Idijota zadužio ovaj prostor svojim beskompromisnim antifašističkim stavom, posebno nesretnih 90-ih, Tusta se trajno upisao u identitet grada. Zahvaljujući publici na maksimalnom odazivu kojeg su definirale epidemiološke mjere, Orlić je dodala i to da je Korovljev kao nekadašnji Uljanikov stipendist i nesuđeni inženjer strojarstva i brodogradnje nikada nije stigao do svog broda u škveru koji je u međuvremenu i propao, ali je o njemu snimio film “Godine Hrđe”, a s “Tustom” ispisao jednu od najdirljivijih posveta Puli, koju je Branko Črnac Tusta zauvijek zadužio.

Redatelj Andrej Korovljev izjavio je da iako je ovo već stota projekcija i iako je već mnogo puta izlazio na razne pozornice diljem Hrvatske i regije gdje je film zadnjih godinu dana prikazivan i nagrađivan, izlazak na pozornicu u Areni je istovremeno najteži i najposebniji zbog svijesti o dobro poznatoj zahtjevnosti pulske publike, kojoj i sam pripada. “Dok sam još kao student u svojim dj-iranjima zagrebačkom klubu Istrijana, obavezno uvijek pjesmom KUD Idijota, nisam ni sanjao da ću puno godina poslije, snimiti film upravo o Tusti, frontmenu čiji je stav i glas obilježio mnoge mladosti“, rekao je Korovljev te je zahvalio na mogućnosti da film konačno zaigra na platnu najljepšeg kina na svijetu.

Subotnjoj projekciji u maksimalno ispunjenoj pulskoj areni nazočili su osim članova Tustine obitelji i banda KUD IDIJOTI, brojni prijatelji, poznanici i fanovi. Nakon projekcije na pozornici su se predstavili protagonisti filma, dio filmske ekipe te producent iz produkcijske kuće Factum, Nenad Puhovski koji je zahvalio gradu Puli na prepoznavanju važnosti i omogućavanju da “Tusta” konačno zaigra u Areni koja je izuzetno važno mjesto za hrvatski film, te ekipi Pula Film Festivala koja je pomogla u organizaciji ovog događaja.

Film “Tusta“ koji je nedavno ovjenčan nagradom za najbolji film u regionalnoj konkurenciji na DORF-u, nakon pulske projekcije putuje u Australiju te mu predstoji još festivalskih projekcija, od kojih je prva na Dok’n’ritam festivalu u Beogradu.

Pin It on Pinterest