Na pulskom Trgu Portarata obilježen početak Europskog tjedna mobilnosti

Pod sloganom „Mobilnost s nultim emisijama za sve“ Pula se petnaestu godinu zaredom pridružuje mnogim europskim gradovima u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti koji se ove godine održava od 16. do 22. rujna.

Početku programa na pulskome Trgu Portarata prisustvovala je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci koja je poručila kako je Europski tjedan mobilnosti odlična prilika za dodatno promicanje alternativnih modela kretanja ili načina prijevoza,  kao što su pješačenje i vožnja bicikla te korištenje javnog prijevoza.

„U obilježavanju ovog važnog događaja svake godine s nama su partneri iz Društva distrofičara Istre, Policijske uprave istarske i Hrvatskog auto kluba Pula-Rovinj, a sudjelovanjem u Europskom tjednu mobilnosti želimo poticati održivi razvoj i unaprijediti urbani promet. Pulom prometuje i 20 novih autobusa na stlačeni prirodni plin koji zadovoljavaju visoke ekološke standarde i prilagođeni su osobama smanjene pokretljivosti i sve to doprinosi slici Pule kao modernog europskog grada“, rekla je zamjenica gradonačelnika Puh Belci.

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti danas su na pulskom Trgu Portarata u organizaciji Društva distrofičara Istre izložena vozila za osobe sa smanjenom pokretljivošću, a u suradnji s Policijskom upravom istarskom prezentiran je rad policije i to biciklističke ophodnje te su predstavljene preventivne aktivnosti na ispravnom i sigurnom kretanju sudionika u prometu, posebice sigurnom kretanju pješaka i biciklista. U organizaciji Zajednice tehničke kulture Pula i Hrvatskog auto kluba Pula –Rovinj (HAK) održana je prezentacija sigurne vožnje biciklom, namijenjena zainteresiranim građanima.

Pored toga, na Trgu Portarata bio je postavljen info punkt Europe Direct Informacijskog Centra (EDIC) Pula-Pola na kojemu su zainteresirani građani imali priliku doznati korisne informacije vezane uz Europsku uniju kao i prigodne promotivne materijale o provedbi projekata koji imaju za cilj promjene prijevoznih navika.

Na Giardinima je, prigodno, otvoren sajam cvijeća „Giardino“ sve do 19. rujna od 9 do 18 sati. Cilj ove promotivne prodaje je poticanje građana na stjecanje navike uređenja životnog prostora, a samim time i poticanje boravka na svježem zraku i više kretanja.

Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom. Cilj manifestacije je poboljšanje održivog urbanog prometa, smanjenje emisije štetnih plinova i ostalih oblika zagađenja, kao i stvaranje što kvalitetnijeg i zdravijeg životnog okruženja.

Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti „Mobilnost s nultim emisijama za sve“ odražava ambiciozan cilj ugljično-neutralnog kontinenta do 2050. godine, predstavljen u Europskom zelenom planu. Temom se također želi istaknuti važnost prijevoza s nultim emisijama i promicanje uključivog pristupa koji obuhvaća sve građane.

Manifestacija je sastavljena od tri glavne komponente od ove tjedne aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti te obilježavanja Dana bez automobila, koji se održava 22. rujna.

Podsjetimo, obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti (engl. European Mobility Week) započelo je 2002. godine u organizaciji Europske komisije i nekoliko europskih organizacija: EUROCITIES, ICLEI – Local Governments for Sustainability, Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe.  Danas se ova manifestacija aktivno obilježava u gotovo 2.500 europskih gradova. Obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti Pula se pridružila 2006. godine.

Ove su godine, radi pandemije COVID-19 i posebnih mjera koje su na snazi, reducirane aktivnosti i događanja vezana uz Tjedan mobilnosti, a aktivnosti se provode na  način da se ne organizira istovremeno javno okupljanje većeg broja ljudi, već je prezentiranje/demonstriranje aktivnosti predviđeno u obliku pojedinačnog izlaganja i pojedinačnih posjeta građana zainteresiranih za aktivnosti, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Aktivnosti Grada Pule i partnera povodom održavanja Europskog tjedna mobilnosti 2020.godine možete pronaći na poveznici: https://www.pula.hr/site_media/media/filer_public/bc/56/bc566ed4-7b71-4ee5-9d0a-f8dddbefa4df/program_2020.pdf

Pin It on Pinterest