Puljani, iskoristite besplatnu savjetodavnu podršku za ugradnju solarnih panela

Grad Pula će 18. rujna biti domaćin prve nacionalne turneje Dobra energija kojoj je cilj pružiti podršku gradovima i njihovim građanima u realizaciji projekata korištenja obnovljivih izvora energije. Turneju, koja se ujedno održava i u vrijeme bogatog programa Europskog tjedna mobilnosti, organizira Zelena energetska zadruga u suradnji s predstavnicima Grada, a tom prilikom bit će potpisana i Deklaracija o dobroj energiji kojom će Grad Pula postati jedan od pionira energetske tranzicije i borbe protiv klimatskih promjena.

U suradnji s partnerima i lokalnim izvođačima, Zelena energetska zadruga građanima nudi besplatno rješenje za realizaciju sunčanih elektrana na krovovima obiteljskih kuća. Rješenje koje nudi je neovisno od državnih poticaja, a građanima osigurava pristup povoljnoj i kvalitetnoj opremi, uz kontinuiranu podršku i pristup informacijama.

“Vodimo građane kroz cijeli proces realizacije sunčane elektrane na krovu njihove kuće. Pozivamo ih da nas 18. rujna posjete na štandu na gradskoj tržnici od 9 do 12 sati i pitaju sve što ih o tome zanima.” najavila je Hajdana Rukavina, voditeljica turneje Dobra energija.

U Hrvatskoj od ranih 90-ih raste trend smanjenja opskrbljenosti vlastitom energijom, a predviđa se da će se on u budućnosti nastaviti. Očekivana posljedica toga bit će veća potreba za uvozom energije. Paradoksalno, Hrvatska ima izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije – kada je u pitanju samo sunčeva energija, pri vrhu je europske ljestvice s prosječnih 2.600 sunčanih sati godišnje. Poticanje vlastite opskrbljenosti energijom zato je sve važnije, a aktivna uloga jedinica lokalne i regionalne samouprave u tome je ključna.

“Drago mi je što imamo priliku ugostiti predstavnike Zelene energetske zadruge koji će našim sugrađanima prezentirati kvalitetan osvrt na ekološki prihvatljive obnovljive izvore energije što uz aktivnosti Grada Pule, ima značajnog utjecaja na očuvanje okoliša i zaštitu prirode” istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Turneja Dobra energija krenula je 7. rujna iz Varaždina, nakon čega su uslijedili Vrbovec, Karlovac, Velika Gorica, Križevci, Jastrebarsko, Poreč, Pazin, Rovinj te završava u Puli. U svakom gradu dio programa namijenjen je za savjetovanje predstavnika Grada i ključnih gradskih dionika, te dio programa za savjetovanje građana, a sve s ciljem što većeg broja sunčanih elektrana na hrvatskim krovovima.

Turneja Dobra energija održava se u sklopu projekata Akcelerator za gradove i 1.000 sunčanih krovova financiranih od strane EIT Climate KIC-a, projekta AgroBioHeat financiranog iz EU programa Obzor 2020 te Programa Ruralnog razvoja sufinanciranog sredstvima Europske unije.

Ovom prilikom pozivamo predstavnike medija da poprate potpisivanje Deklaracije o dobroj energiji u petak 18. rujna 2020. godine u 12 sati u Komunalnoj palači. Deklaraciju će potpisati gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Pin It on Pinterest