Grad Pula jedan od predvodnika borbe protiv klimatskih promjena

Gradonačelnik Pule Boris Miletić danas, 18. rujna 2020. godine u Komunalnoj palači potpisao je Deklaraciju o dobroj energiji čime Grad Pula postaje jedan od pionira energetske tranzicije i borbe protiv klimatskih promjena.

„Potpisivanjem deklaracije o dobroj energiji Grad Pula šalje jasnu poruku da podržava ideju o razvoju dobre energije. Izuzetno mi je drago što su se građani danas u Puli odazvali i prepoznali tu potrebu potvrđujući svoju ekološku osviještenost. Svi skupa znamo što trebamo činiti kako bismo smanjili korištenje fosilnih goriva, kako bismo smanjili emisije štetnih plinova u atmosferu i očuvali našu okolinu i čitavu planetu Zemlju. Kao gradska uprava i ubuduće ćemo promovirati i  poticati ovakve dobre priče kao i građane koji u budućnosti budu željeli postaviti male solarne elektrane i na taj način koristiti dobru energiji“, rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Zoran Kordić, upravitelj Zelene energetske zadruge zahvalio se Gradu Puli koji je prepoznao i podržao njihovu inicijativu naglasivši kako je upravo Pula grad s najvećim brojem zainteresiranih građana prijavljenih u inicijativu za dobru energiju i realizaciju sunčanih elektrana na krovovima obiteljskih kuća

Grad Pula domaćin je prve nacionalne turneje Dobra energija kojoj je cilj pružiti podršku gradovima i njihovim građanima u realizaciji projekata korištenja obnovljivih izvora energije. Turneju, koja se ujedno održava i u vrijeme Europskog tjedna mobilnosti, organizirala je Zelena energetska zadruga u suradnji s Gradom Pulom. Započela je 7. rujna u Varaždinu, nakon čega su uslijedili Vrbovec, Karlovac, Velika Gorica, Križevci, Jastrebarsko, Poreč, Pazin, Rovinj te je danas okončana u Puli.

U suradnji s partnerima i lokalnim izvođačima, Zelena energetska zadruga građanima nudi besplatno rješenje za realizaciju sunčanih elektrana na krovovima obiteljskih kuća.

Prije današnjeg potpisivanja Deklaracije o dobroj energiji predstavnici Zelene energetske zadruge na pulskoj tržnici pružali su besplatne savjete zainteresiranim građanima za realizaciju sunčanih elektrana na krovovima obiteljskih kuća. Ujedno, u Puli je danas održana i radionica „Future radar“ s temom vizualizacije Pule do 2030. godine i otkrivanja novih održivih tema i projekata.

Turneja Dobra energija održava se u sklopu projekata Akcelerator za gradove i 1.000 sunčanih krovova financiranih od strane EIT Climate KIC-a, projekta AgroBioHeat financiranog iz EU programa Obzor 2020 te Programa Ruralnog razvoja sufinanciranog sredstvima Europske unije.

Pin It on Pinterest