DEVETO I POL IZDANJE VLADIMIR SKATE FILM FESTIVALA

26. – 27. rujna 2020.

Vladimir film festival za ovogodišnje izdanje u epidemiološkim uvjetima umjesto desetog, jubilarnog rođendana najavljuje drugačije, deveto i pol festivalsko izdanje. Podsjetimo, Vladimir film festival prepoznat je diljem svijeta kao jedinstvena manifestacija koja je specifično okrenuta skateboarding kulturi, žanrovskom filmu (skate-videa) i prezentaciji nezavisnih, DIY projekata. Festival svake godine u Fažani i Puli okuplja poznata imena svjetske skateboarding scene, a publiku mu čini više stotina zaljubljenika u audio-vizualnu skateboarding produkciju koji krajem rujna sa svih strana svijeta dojmove razmjenjuju upravo u Fažani. 

O ovakvim brojkama, nažalost, ove godine neće biti riječi jer to, jednostavno, ne dozvoljava još uvijek aktualna pandemijska situacija. Organizatori festivala odlučili su stoga u ovoj “polu” godini realizirati “polu” festivalsko izdanje koje će se održati od 26. od 27. rujna 2020. Program manji kvantitetom nije manji i kvalitetom pa ni ovoga puta neće izostati svjetske i hrvatske premijere filmskih uradaka. U dva festivalska dana prikazat će se ukupno dvanaest filmova koji dolaze iz Francuske, Italije, Njemačke, Finske, Bugarske, Srbije, Slovenije i Hrvatske.

Program počinje skate sessionom u subotu, 26. rujna u 17 sati u DIY Skateparku 4 na otvorenom, odnosno u šumici kod Prostora urbane kulture Kasarna. Na istom mjestu od 20 sati održat će se projekcije devet skate-videa i dokumentarnih filmova među kojima se ističe bugarski film Вид на Живот 2020 Amnesia produkcije, a s obzirom na to da će ekipa filma doputovati iz Bugarske i  gostovati na festivalu. Između ostalog ističe se i finski dokumentarac What you did there was amazing redateljica Oona Markkanen i Ines Särkkä u čijem su središtu glasovi skejterica kojima skate nije hobi već način života. Prikazat će se i zanimljiv projekt  SHIT PIE Hane Piščević i Nebojše Resanovića koji je nastao spontano u trenutku kada je vlast u Srbiji uvela policijski sat tijekom korona-krize i kada su se mnoge ulice ispraznile, prometnice opustjele i time se otvorili mnogobrojni prostori za skejtanje.

FINTA VRHUNAC FESTIVALA – PREMIJERA DUGOOČEKIVANOG SKATE-VIDEA IZ SPLITA

U nedjelju, 27. rujna program će se tradicionalno održati na Brijunima kada će uslijediti i središnji događaj ovog polovičnog izdanja – premijera hrvatskog dugometražnog skate-videa Finta, splitskog autora Dina Cocea, koji je na filmu je radio punih šest godina. Posebnost filma leži u inovativnom pristupu snimanja i korištenja video opreme te u specifičnim idejama i rješenjima pri realizaciji skate-trikova. Program na Brijunima počinje u 20 sati kada će se prije spomenute premijere prikazati i dva kratkometražna filma među kojim je i njemački film Ahlan Wa Sahlan(Dobro došli) sniman u Jordanu. Autorima Jonasu Streckeu i Oskaru Ongu u fokusu filma su u jednakoj mjeri talentirani mladi jordanski skejteri i srdačni, gostoljubivi ljudi iz Ammana te njihovo okruženje i neposredno povezivanje sa strancima.

Organizirani polazak brodom na Brijune zakazan je u nedjelju u 18 sati s redovnog polazišta u Fažani te uz simboličnu cijenu karte. U slučaju kiše projekcije se iz Ljetnog kina na otvorenom sele u Kongresnu dvoranu hotela Neptun.

Festival organizira Skateboard klub August Šenoa, a podupiru i potpomažu Općina Fažana, Istarska županija, Javna ustanova NP Brijuni, Javna ustanova Pula Film Festivali i Kino Valli, Komunalac Fažana, Sport4Vallues i Turistička zajednica Fažana.

PROGRAM

26. 9.  / Subota / Fažana — Kasarna (Skatepark 4) 

17:00

Skate Session

20:00

PROJEKCIJE FILMOVA

Utopia – Vantte Lindevall 

Sve il ništa vol.4 – Sunshine crew 

Prosperitet na cesti v Gameljne – David Milosavljević 

Вид на Живот 2020 – Amnesia 

Straight form rural Pannonia – Original copy 

What you did there was amazing – Oona Markkanen i Ines Särkkä Sidecar 

Sidecar – Valeri Rosomako 

Shit pie – Hana Piščević i Nebojša Resanović

Bootleg – Dumb skateboards 

27. 9. / Nedjelja / Fažana — Nacionalni park Brijuni 

18:00

Polazak brodom iz Fažane

20:00

PROJEKCIJE FILMOVA

Treasure Island – Guillaume Périmony 

Ahlan Wa Sahlan – Jonas Strecke / Oskar Ong 

Finta – Dino Coce

Pin It on Pinterest