Naknadu za novorođenče roditelji u Puli mogu zatražiti kroz uslugu e-Novorođenče

Grad Pula nastavlja digitalizaciju javne uprave te uz već dostupne e-Usluge uvodi uslugu e-Novorođenče. Grad Pula među prvim je gradovima u Hrvatskoj koji je, u suradnji s Ministarstvom uprave, pristupio usluzi e- Novorođenče, a koja građanima omogućuje bržu i jednostavniju prijavu novorođenog djeteta te predaju zahtjeva za novčanu potporu kroz sustav e-Građani.

Pravo na jednokratne novčane pomoći koje Grad Pula dodjeljuje povodom rođenja djeteta u iznosu od 1.000 kn, roditelji od sada mogu ostvariti prilikom prijave svog djeteta, osim u matičnom uredu, prijavom u sustav e-Građani kroz uslugu e-Novorođenče u svega nekoliko klikova.

Na ovaj način, osim dosadašnjih mogućnosti dostavljanja zahtjeva s potrebnom dokumentacijom osobnim dolaskom u pisarnicu, poštom te elektronički putem pisarnica@pula.hr, roditelji će sve to moći učiniti na jednom mjestu prilikom same prijave djeteta putem usluge e-Novorođenče ili u matičnom uredu.

Prilikom prijave djeteta u matičnom uredu, matičar će upoznati roditelje s pravom na ostvarivanje jednokratne novčane pomoći te ukoliko ispunjavaju uvjete putem aplikacije e-Novorođenče proslijediti zahtjev Gradu Puli, Upravnom odjelu za društvene djelatnosti  na rješavanje.

Inače, pravo na jednokratnu novčanu pomoć, novorođenačku potporu povodom rođenja djeteta može ostvariti roditelj djeteta  podnošenjem zahtjeva u roku od godine dana od rođenja djeteta uz uvjete da dijete za koje se podnosi zahtjev ima prijavljeno prebivalište na području grada Pule te da oba roditelja imaju prijavljeno prebivalište u Puli najmanje jednu godinu prije podnošenja zahtjeva za ostvarenje prava.

„Iznimno smo ponosni što je Pula danas jedan od vodećih gradova u Hrvatskoj po pitanju korištenja “pametnih“ rješenja u svakodnevnom radu Gradske uprave. Činjenica da smo u samom vrhu digitalno najnaprednijih gradova rezultat je našeg jasnog usmjerenja i višegodišnjeg rada najprije na uvođenju, a potom i usavršavanju brojnih alata koje danas svakodnevno koristimo u interakciji s građanima“, rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Pula kao Grad – prijatelj djece o svojim najmlađima brine od njihove najranije dobi. Tako već deset godina zaredom u Gradu Pula nema liste čekanja za upis djece u vrtić.

I u 2020. godini u sve tri predškolske ustanove Pula, Mali svijet i Rin Tin Tin i sve vrtiće drugih osnivača upisana su sva djeca čiji su roditelji udovoljavali uvjetima. Jedinstveni upis djece početkom srpnja provodio se putem sustava e-Vrtića kojeg je uveo Grad Pula kao prvi i jedini grad u Hrvatskoj.

„Zahvaljujući sustavu e-Vrtići prilikom upisa smanjena je papirnata birokracija, postupak je znatno brži, transparentniji i jednostavniji, a roditeljima su omogućene financijske uštede. Ujedno, ovu je godinu obilježila pandemija koronavirusa te smo se i u tom pravcu potpuno informatički prilagodili kako roditelji ne bi osobno dolazili u vrtiće dostaviti dokumentaciju, već su to mogli učiniti online. Nova e-Usluga putem koje roditelji mogu zatražiti naknadu u iznosu tisuću kuna od Grada Pule za novorođeno dijete za roditelje zasigurno predstavlja jednostavniji i brži način podnošenja zahtjeva iz udobnosti svoga doma“, smatra zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci te je ujedno uputila poziv novim roditeljima da koriste aplikaciju i zbog sprječavanja Covid-19 bolesti te očuvanja pozitivne epidemiološke situacije koju imamo.

Pula je još prije više od 10 godina bila prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo elektroničko poslovanje u svakodnevni rad uprave čime je značajno smanjen obim papirologije te ubrzan način rješavanja predmeta, što građanima omogućuje uštede vremena i novaca. Danas Grad Pula, pored e-Poslovanja, koristi čitav niz alata koji unaprjeđuju kvalitetu života naših sugrađana, ali i omogućuju bolju informiranost te veću uključenost u projekte od značaja za cjelokupnu zajednicu.

Prvi je grad u Hrvatskoj koji je uveo elektronički upis djece u dječje vrtiće čime je roditeljima olakšan proces upisa, sniženi su troškovi te je cjelokupni postupak prepoznat kao pravedniji i transparentniji.

Svoje račune za  vrtiće, komunalnu naknadu, pričuvu, vodu, plin, otplatu stanova u vlasništvu Grada Pule te za plaćanje računa gradskog komunalnog poduzeća građani mogu plaćati putem e-Računa, pri čemu mogu uštedjeti i do 70 posto sredstava. Uslugom e-Predmet građani u svakom trenutku mogu provjeriti u kojoj je fazi rješavanje njihovog predmeta, a pri donošenju važnih odluka za daljnji razvoj grada, provode se i e-Konzultacije s građanima.

Od ostalih aplikacija ističe se e-Proračun koji građanima omogućuje participaciju i olakšanu suradnju s gradskom upravom, potom aplikacija Pula na dlanu koja na jednom mjestu, na jednostavan i interaktivan način donosi cjelokupne informacije o gradu te SmartPula putem koje građani mogu prijaviti svoje prijedloge i primjedbe.

Pin It on Pinterest