Flego uoči plenarne: Glasanjem za zeleni zakon pokažimo da promjene dolaze!

BRUXELLES – Europski Zakon o klimi jedna je od glavnih tema plenarne sjednice Europskog parlamenta sljedećeg tjedna, koja će se zbog koronavirusa ipak održati u Bruxellesu, a ne kako je planirano u Strasbourgu. Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego ističe da je „Zakon o klimi srž europskog zelenog plana i održive Europe, čijim usvajanjem politička obećanja postaju zakonska obveza, a građani dobivaju jamstvo odgovornosti i transparentnosti u postizanju zelenije i zdravije budućnosti“.

– Hrvatska mora do kraja godine izraditi Nacionalnu razvojnu strategiju RH do 2030, o kojoj ovisi na što će ići novac iz EU fondova. Potrebni su ambiciozni ciljevi visoko usklađeni s EU, a bez ekologije i zelene tranzicije nemamo o čemu razgovarati. Europska unija nam nudi novce, ali ne poklanja ih na lijepe oči, već svaki euro mora biti opravdano uložen, kazao je Flego te dodao:

– Cijenu prelaska na klimatski neutralno gospodarstvo velikim će dijelom financirati EU. Jasno da su za takvu tranziciju potrebna ogromna ulaganja – i nacionalnog i javnog i privatnog sektora – ali zato postoji europski mehanizam za pravednu tranziciju. To je mehanizam koji predviđa najmanje 100 milijardi eura za ublažavanje socioekonomskih posljedica tranzicije u najpogođenijim regijama. EU će tako poticati potrebna ulaganja i pomagati ponajviše onima koji ovise o industriji fosilnih goriva. Taj će se mehanizam između ostalog financirati iz Fonda za pravednu tranziciju, iz kojeg su bespovratna sredstva namijenjena prije svega radnicima te malim i srednjim poduzećima, novoosnovanim poduzećima i inkubatorima, obnovi okoliša i čistoj energiji, dokvalifikaciji i prekvalifikaciji radnika, kao i ulaganjima u prelazak na čistu energiju, primjerice ulaganjima u energetsku učinkovitost. Visoku cijenu ekologije ne smiju plaćati naši građani!

Europski zakon o klimi, kao jedan od zakonskih inicijativa unutar Green Deala, ističe zelenu održivu Europu u kojoj gospodarski rast više ne ovisi o iskorištavanju resursa i bit će na glasovanju na plenarnoj sjednici idućeg tjedna.

– 2020. godina zatekla je čitav svijet nespremnim, to je godina o kojoj će naša djeca pričati svojim unucima. No, sada odlučujemo hoće li to biti scenarij obilježen isključivo borbom protiv nepoznatog virusa, ili će 2020. biti i godina u kojoj smo konačno osvijestili da je klimatska neutralnost jedini ispravan smjer u kojem Europa mora ići. Prečesto slušamo kako je svaka kriza prilika za novi početak i promjene, sada to moramo jasno svojim djelima pokazati. Europa do 2050. godine mora biti prvi klimatski neutralan kontinent s nultom emisijom stakleničkih plinova u svim zemljama članicama, a do 2030. smanjenje emisija stakleničkih plinova mora biti za 55 post, u usporedbi s razinama izmjerenima 1990., kazao je Flego te zaključio:

– Klimatska neutralnost naprosto više ne smije biti tema za raspravu ni tema koja okuplja zagovornike i protivnike. Moramo biti zajedno u tome! Nemojmo raditi planove za budućnost, ako ta budućnost nije zdrava i zelena!

Pin It on Pinterest