Nastavljene javne tribine kojima građani sudjeluju u kreiranju Proračuna Grada Pule za 2021. godinu

U prostorima pulske Zajednice Talijana – Circolo uz epidemiološke mjere i uz uvažavanje socijalne distance u srijedu, 30. rujna 2020. godine nastavljene su javne tribine na kojima građani imaju priliku svojim prijedlozima sudjelovati u izradi gradskog proračuna za 2021. godinu. Prva na redu javna tribina održana je za  stanovnike mjesnih odbora Busolera i Valdebeka, a potom  za stanovnike Vidikovca, Nove Verude i Verude.

Prisutne je u pozdravio zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek i zahvalio svima koji svojim prijedlozima, mišljenjima i primjedbama pomažu Gradu u procesu izrade proračuna kao najvažnijeg dokumenta.

„Organiziranjem ovih tribina želi se građanima dati mogućnost sudjelovanja u pripremi proračuna za sljedeću godinu, iznošenje njihovih potreba, želja, eventualno kritika“, rekao je zamjenik gradonačelnika Robert Cvek te je pozvao predstavnike mjesnih odbora i građane da postave pitanja i daju svoje prijedloge.

Tribinama su prisustvovali pročelnici upravnih odjela Grada Pule, direktori trgovačkih društava te ravnatelji javnih ustanova čiji je osnivač Grad Pula.
Pročelnica Upravnog odjela za financije i opću upravu Vesna Sajić, govorila je o pripremama proračuna za iduću godinu. Ukratko je iznijela podatke o procesu i rokovima izrade proračuna koji su propisani su zakonom i nisu se mijenjali.

„Rok za dostavu prijedloga gradonačelniku je 15. listopada 2020. godine. S obzirom na epidemiološke mjere uvedene u ožujku i travnju ove godine došlo je do negativnih posljedica za proračun Grada, pa je došlo i do rebalansa proračuna, pada gospodarske aktivnosti, a u sljedećoj godini očekuje nas i porezna reforma, dakle smanjenje jednog dijela proračunskih prihoda od poreza na dohodak. Svi prijedlozi građana saslušat će se i po mogućnosti uvrstiti u proračun“, kazala je pročelnica Sajić.

Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Busoler Daniel Deković pohvalio je suradnju s Gradom Pulom, a građani su sugerirali postavljanje table s natpisom „Busoler“ na ulazu u ovaj dio grada, ponovnu mogućnost vježbanja u dvorani Mjesnog odbora Busoler za zainteresirane žene, korigiranje autobusne linije, uređenje kanalizacijske mreže, usporavanje brze vožnje nesavjesnih vozača, a zanimalo ih je i zašto je tražen paušal za odvoz za smeća za turiste za lipanj.

„Točno je da je  lipanj bio mjesec kada je dozvoljen dolazak turista. Ima 6.000 iznajmljivača, primijenili smo ono što nam dozvoljava Odluka, taj fiksni dio je trebalo platiti. No, rujan nećemo naplatiti jer je Hrvatska na „crvenim listama“ i nema turista. Smanjili smo i frekvenciju odvoza, sada je to samo jednom tjedno. Na korisnicima je da odaberu veličinu kante koja im je potrebna“, odgovorio je direktor Herculanee Igor Stari.

Na pitanje oko postavljanja table pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje Ingrid Bulian rekla je kako će se u skladu s propisima koji to reguliraju i ako to bude moguće učiniti  sve da se tabla postavi što prije moguće.

„Brzina prometa na cesti koja je navedena bila je i na dnevnom redu Mjesnog odbora, tu je postavljeno pitanje, vibracione trake su se međutim pokazale kao dosta loše rješenje, proizvode zvukove koje ometaju stanovnike. Pokušat će se pronaći neko drugo rješenje koje bi moglo biti prikladno za rješavanje problema. Nadalje, označavanje pješačkih prijelaza rješavat će se prilikom projektiranja Šišanske ceste u što se krenulo U međuvremenu ćemo prometnim elaboratom kao prijelaznim rješenjem definirati gdje bi bili najpotrebniji prijelazi i gdje treba označiti mjesta za kretanje pješaka, sve do konačne sanacije prometnice“, pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Ingrid Bulian.

Predsjednik vijećaMjesnog odbora Valdebek Danijel Morettizahvalio je Gradu na dosadašnjoj suradnji, od dodatnog uređenja multifunkcionalnog igrališta, klupa po naselju i drugo. Naveo je kako je odrađena velika akcija čišćenja valdebečke šumice gdje je izvučeno 42 tone smeća. Kao aktualnu problematiku naveo je neophodnu izgradnju kružnog toka na Valdebečkom putu, dovršetak izgradnje kanalizacije, osvjetljavanje pet „glavnih“ ulica bez rasvjete, sanaciju asfalta i uređenje šumice kao rekreativne zone.

Rekonstrukcija dijela Premanturske ceste, izgradnja rotora i uređenje Valdebečkog puta vrlo je značajna. Proveden je postupak javne nabave i odabir izvođača, te će po proteku rokova, krajem listopada, započeti s izgradnjom rotora i tih prilaznih dijelova, a ostatak će se nastaviti sljedeće godine“, rekla je pročelnica Bulian.

U nastavku javnih tribina predsjednica Vijeća MO Vidikovac Jasmina Knežević upitala je kada se očekuje dovršetak, hortikulturno uređenje rotora na Vidikovcu, možda i osvjetljenje plavog spomenika.

„Igralište u našem kvartu je novo i lijepo uređeno pa predlažem mogućnost organiziranja kulturnog ljeta, s predstavama za djecu, priredbama i slično“, predložila je Knežević.

Nadležna pročelnica Bulian odgovorila je kako je uređenje kružnog toka u Rizzijevoj ulici bilo u planu, ali je, zbog nepredviđene situacije s koronavirusom, sve odgođeno.

Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Nova Veruda Noel Mirković rekao je kako taj dio grada ima igralište, šumicu, ali nema trga ili mjesta za druženje, dok je građanin MO Nova Veruda upitao kada se može očekivati uređenje parka u Rohreggerovoj ulici.

„Igralište u Rohreggerovoj jedno je od 66 igrališta na području Grada. Bili smo prisiljeni izgradnju prenijeti u neko sljedeće razdoblje. Minimalne popravke i zamjene pojedinih igrala su moguće“, odgovorio je zamjenik gradonačelnika Robert Cvek.

Stanovnik Mjesnog odbora Veruda Roberto Fabris pitao je kakve su mogućnosti uređenja parkirališta u Viškoj ulici ujedno predloživši da se Zoranićeva ulica, od skretanja iz Tomasinijeve do prvog skretanja prema Domu Ruže Petrović, pretvori u jednosmjernu ulicu, a jedan dio služio bi za parkiranje.

„U suradnji s obližnjom Osnovnom školom Veruda sportsko igralište u sklopu škole osvijetlit će se i omogućiti prolaz pješaka iz Viške prema Banovčevoj ulici. U dogledno vrijeme će se, nadamo se, riješiti i to parkiralište koje je u dosta lošem stanju. Radit će se u okviru raspoloživih financija“, smatra pročelnica Ingrid Bulian dodavši kako će se razmotriti prijedlog za pretvaranje Zoranićeve ulice u jednosmjernu te kako je poželjna i formalna inicijativa od strane Mjesnog odbora.

Pored javnih tribina, svoja mišljenja i prijedloge građani do 9. listopada 2020. godine mogu dostaviti i elektroničkim putem preko e-Konzultacija na službenim web stranicama Grada Pule www.pula.hr, zatim na email adresu proracun@pula.hrili  uputiti poštom na adresu: Grad Pula, Forum 1, 52100 Pula.

Posljednje tribine s građanima održat će se u četvrtak 1. listopada za mještane Štinjana i Velog Vrha u 17,00 sati te u 18,30 za mještane Stoje i Sv. Polikarp-Sisplac.

Pin It on Pinterest