Predstavljen projekt „Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta“

Projekt naziva „Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta“ koji se provodi kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija u okviru Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) valorizirat će Malo rimsko kazalište jedan je od najvećih i najznačajnijih antičkih spomenika grada Pule

Danas je na Malom rimskom kazalištu u Puli održana tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen projekt “Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta – Pula”. Projekt su predstavili  gradonačelnik Pule  Boris Miletić, direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj i ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

 „Malo rimsko kazalište jedan je od najvećih i najznačajnijih antičkih spomenika grada Pule. Do prije desetak godina koristilo se kao jedno od glavnih gradskih mjesta za održavanje kulturnih aktivnosti, ali se zbog oštećenosti prestalo koristiti. Projektom rekonstrukcije Malog rimskoga kazališta izvršit će se parcijalna obnova tribina nekadašnjeg kazališta kako bi se očuvala i revitalizirala iznimna lokacija kulturne baštine koja je trenutno zatvorena za posjet“ rekao je Komšo.

Gradonačelnik Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo realiziranjem još jednog u nizu strateškog i važnog projekta za grad Pulu. „Godinama smo ulagali značajna sredstva u infrastrukturu koja je ispod zemlje i koja se ne vidi, ali postoji. Zadovoljan sam što će  nakon završetka projekta, Malo rimsko kazalište biti prepoznatljivo kao primjer izvrsnosti u konzervaciji i rekonstrukciji kulturnih dobara“ zaključio je Miletić.

Značaj projekta za Turističku zajednicu grada Pule prvenstveno je u dodatnoj turističkoj ponudi koja će se približiti svim turistima koji posjete Pulu. „Malo rimsko kazalište koristit će se kao obnovljeni kulturno-povijesni spomenik na kojem će se integrirati obrazovni i kulturni sadržaji. Planiraju se održavati međunarodni festival antičkog tetra Drama Mediterana, programi Pulskog filmskog festivala, koncerti, Gladijatorske borbe, suradnje s umjetničkim školama te brojne kulturne manifestacije“ zaključila je Cinkopan Korotaj.

01.10..2020., Pula – Danas se na lokaciji u Malog rimskom kazalista u Puli odrzala prezentacija projekta “KONZERVACIJA I REKONSTRUKCIJA MALOG RIMSKOG KAZALISTA” .U okviru mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja Pula, u sklopu otvorenog poziva „Revitalizacija kulturne bastine u urbanom podrucju Pula”, Arheoloskom muzeju Istre odobren je za sufinanciranje projekt: “Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta – Pula”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, zajednicom grada Pule. Projekt je predstavio pulski gradonacelnik Boris Miletic, direktorica Turističke zajednice grada Pule, Sanja Cinkopan Korotaj i ravnatelj Arheoloskog muzeja Istre, Darko Komso. foto :Dusko Marusic- Cici

Projekt koji se provodi u razdoblju od 15.01.2020 do 15.02.2022., a ukupna vrijednost projekta je 17.852.732,44 kn. Od izuzetnog je interesa i važnosti za grad Pulu, a financira se iz sredstava ITU mehanizma u iznosu od 8.500.000,00 kn; iz vlastitih sredstava Turističke zajednice grada Pule u iznosu od 165.000,00 kn te iz sredstava Arheološkog muzeja Istre u iznosu od 9.187.732,44 kuna. Projektom rekonstrukcije Malog rimskoga kazališta izvršit će se parcijalna obnova tribina nekadašnjeg kazališta kako bi se očuvala i revitalizirala iznimna lokacija kulturne baštine koja je trenutno zatvorena za posjet i kulturne manifestacije zbog lošeg stanja te se trenutno ne posjećuje i predstavlja potencijalno opasno područje. Osim samih tribina, projektom je predviđeno i postavljanje trijema iznad ruševina nekadašnje scenske zgrade. Projektne aktivnosti u rekonstruiranom Malom rimskom kazalištu izravno će doprinositi povećanju broja posjetitelja, povećanju zapošljavanja i povećanju broja novoosnovanih subjekata gospodarstva. Krajnji učinci provedbe projekta doprinose uspješnoj integraciji kulturne baštine u turističku ponudu grada Pule, županije i Hrvatske u cjelini. Provedbom projekta stvara se zaokružena cjelina uređenog kulturno-povijesnog prostora usklađenog s potrebama modernog urbanog razvoja te se otvaraju mogućnosti za razvijanje povezanih manifestacija, kulturno-umjetničkih produkcija, turističkih atrakcija i sličnih proizvoda i usluga koji povećavaju zapošljivost, održivost i generiraju dobrobit zajednice.

Pin It on Pinterest