Započinje priprema gradilišta za izgradnju dizala koje će povezivati tunele Zerostrasse i podzemne prostorije utvrde Kaštel s atrijskim dvorištem utvrde

U skladu s provedenim postupkom javne nabave za radove u sklopu projekta „Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno turistički proizvod“, danas započinje priprema gradilišta za izvođenje radova na izgradnji dizala koje će povezivati tunele Zerostrasse i podzemne prostorije utvrde Kaštel s atrijskim dvorištem utvrde.

U navedenu svrhu za potrebe gradilišta ogradit će se javna površina u Carrarinoj ulici, u zoni ispred Circola, odnosno ulaza u tunele Zerostrasse.

Pripremu gradilišta će izvršiti tvrtka Đusto d.o.o. iz Poreča, jedna od članica Zajednice ponuditelja koja će izvoditi radove.
Posjetimo, riječ je o realizaciji strateškog projekta koji se provodi kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija u okviru Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) i kojemu je cilj valorizirati bogatu povijest pulskog fortifikacijskog sustava te stvoriti novu turističku ponudu koja predstavlja sinergiju između nasljeđa vojne baštine i suvremene kulture življenja. Vrijedan više od 23,2 milijuna kuna, usmjeren prvenstveno na revitalizaciju kulturne baštine kroz uređenje utvrde Kaštel uz prezentaciju bogatog  austrougarskog graditeljskog nasljeđa te promidžbu i marketing novo stvorenog kulturno turističkog brenda.

Sami građevinski radovi u sklopu projekta započeli su još  5. listopada 2020. godine i to prvotno kroz uređenje izložbenog prostora istočne kortine (u što je uključeno saniranje krova, obnova elektroinstalacija, uvođenje klimatizacije, obnova ulaznih staklenih stijena i pregrađivanje prostora za server sobu), postojećeg skladišnog prostora površine cca 65m2 u prostor za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, te uređenjem i proširenjem postojećeg sanitarnog čvora.

Izgradnja lifta, za kojega započinje priprema gradilišta dok je početak same izgradnje planiran započeti u drugoj polovici studenoga, nastavak je u izvođenju građevinskih radova u sklopu projekta.

Uz Grad Pula, kao nositelja projekta partneri na projektu su  Povijesni i pomorski muzej Istre te  Turistička zajednica grada Pule.

Odgovori

Pin It on Pinterest