Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

S tugom i ponosom, da se ne zaboravi i nikada ne ponovi!

Danas se sa velikim pijetetom prisjećamo i odajemo poštovanje svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima iz Domovinskog rata i žrtvi Vukovara i Škabrnje, svima koji su dali svoj doprinos za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske.

U spomen na sve poginule u Puli su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod Centralnog križa na pulskom Gradskom groblju i na Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa.

Vijence su položili u ime Grada Pule pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić, ispred Istarske županije pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan, u ime Udruge HVIDRA Pula Ivica Lerotić, zatim predstavnici Koordinacije branitelja Istarske županije, Ministarstva obrane i Policijske uprave Istarske, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata te Saveza antifašističkih boraca Grada Pule. Prisutnima se prigodnim riječima obratio policijski kapelan vlč.Ilija Jakovljevićnakon čega su minutom šutnje odali počast poginulima.

Obrana Vukovara slomljena je 18. studenog 1991. godine nakon tromjesečne opsade i neprekidnog granatiranja. U borbama i granatiranju poginula su 1624 branitelja i civila, a preko 2500 ih je ranjeno. Nakon pada grada oko 5.000 zarobljenih branitelja odvedeno je u zatvore i „sabirne centre“ u Srbiji, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i drugih nesrba.

Odmah nakon pada grada iz vukovarske bolnice oko 200 ranjenika, medicinskog osoblja i branitelja u dobi od 16 do 72 godine odvedeno je na Ovčaru i tamo strijeljano. Još uvijek se ne zna sudbina 436 branitelja i civila kojima se nakon pada grada gubi svaki trag. Istog dana u zadarskom zaleđu nemilosrdnom akcijom etničkog čišćenja pala i Škabrnja. Nakon sloma obrane, pripadnici JNA i postrojbe pobunjenih hrvatskih Srba ušli su u selo i pobili 48 civila, a poginulo je ili pobijeno 15 hrvatskih branitelja.

Fotogalerija na linku:

https://www.facebook.com/media/set?vanity=pulskasvakodnevnica&set=a.3326678910777501

Odgovori

Pin It on Pinterest