Međunarodni dan prava djeteta gradonačelnik Boris Miletić obilježio susretom s predstavnicama Dječjeg gradskog vijeća

U povodu Međunarodnog dana prava djeteta u petak, 20. studenoga 2020. godine gradonačelnik Pule Boris Miletić, uvažavajući epidemiološke mjere i preporuke, upriličio je prigodan susret s predstavnicama Dječjeg gradskog vijeća Lucijom Peternel, Emom Korotaj, Majom Zidarić i voditeljicom Ilenanom Zahtila Blašković.

„ Svjestan sam da djeci i vama mladima ovo razdoblje nije lako. Jer dio školske godine ili više funkcionirati u okolnostima pandemije ili ne susretati vršnjake u onolikoj mjeri koliko biste vi to željeli, nemati mogućnost odlaziti na čajanke i slična druženja, vjerujem da nije lako podnijeti. Želim vam svima dobro zdravlje, pozitivne stavove i razmišljanja te da ovo stanje s virusom čim prije prođe. Proći će još neko vrijeme do tada, ali nadamo se čim kraće“, rekao je gradonačelnik Boris Miletić te je ujedno sve pozvao na strpljenje do tada.

Tom su prigodom Lucija, Ema i Maja gradonačelniku iznijele razmišljanja na temu koronavirusa, kako se nose njome kao i s online nastavom te kako provode vrijeme u specifičnim okolnostima pandemije.

„Virus korone uvukao se u naše živote, a da nije ni pokucao na vrata. Nitko nije htio da ova pandemija ugrozi naše obitelji, ali došlo je do toga. Ovakvi trenuci uče nas važnosti slobode i obitelji. Sada je najvažnije da izdržimo još malo. Čuvajmo sebe i one oko nas pa će valjda i ovo proći. Razmišljajmo pozitivno, a ostanimo negativni“, složno su poručile predstavnice Dječjeg gradskog vijeća.

Gradonačelnik Miletić tom ih je prigodom pohvalio za samosvjesno razmišljanje o tome kako zaštititi sebe i biti odgovoran prema drugima.

Dječje gradsko vijeće u Puli djeluje od 2012. godine, a za svoj rad i projekte više su puta nagrađivani. Priznanje za Naj-projekt Dječje gradsko vijeće dobilo je 2013. godine za inovativni projekt „Pulska igrališta i parkovi- naši prostori  druženja i igre“.

U 2018. godini njihov projekt pod nazivom „Edukativna predstava u formi Forum kazališta“ osvojio je nagradu Naj-projekt Dječjih vijeća Hrvatske na natječaju kojeg je raspisao Savez društva Naša djeca.

Međunarodni dan prava djeteta svake godine obilježava se 20. studenoga s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece. Generalna skupština UN-a je na taj dan 1959. godine usvojila “Deklaraciju o pravima djeteta”, a 1989. godine “Konvenciju o pravima djeteta”. Od 20. studenoga 1989. godine u cijelome se svijetu obilježava Međunarodni dan djeteta, koji je potaknula Organizacija Ujedinjenih naroda i njezine specijalizirane ustanove.

Obilježavanjem ovog dana želi se senzibilizirati javno mnijenje i ustanove za potrebu zaštite maloljetnika od zlouporabe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Također se žele potaknuti organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama na poduzimanje konkretnih koraka u zaštiti i unapređenju dječjih prava jer su ta prava temelj izgradnje naprednog društva. Temelj za svijet mira je sredina gdje djeca postaju prijatelji, gdje uče i rade surađujući i odrastaju sa spoznajom o međuovisnosti svih živih bića.

Povodom ovogodišnjeg 20. studenoga, Međunarodnog dana prava djeteta u suradnji Ureda UNICEF-a i djece i odraslih članova Savjetodavnog odbora za dječju participaciju nastala je publikacija “Smjernice za kvalitetnu participaciju djece u javnim politikama i odlučivanju”.

Grad Pula publikaciju je distribuirao svim osnovnim školama čiji je osnivač, dječjim vrtićima i Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda Pula kako bi svi zajedno omogućili djeci aktivno participiranje u odlučivanju “jer djeca znaju bolje od odraslih što im treba.”

Odgovori

Pin It on Pinterest