Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Istarske županije: obiteljsko nasilje je kršenje ljudskih prava, a ne privatno pitanje

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenog, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Istarske županije danas je, na online sjednici, još jednom ukazalo na postojeći društveni problem rodno uvjetovanog i obiteljskog nasilja. 

Nasilje nad ženama i nasilje u obitelji nije privatni problem žrtve već problem cijelog društva. Ono je obavijeno brojnim stereotipima i stoga je osporavanje rodnih stereotipa te pomoć i podrška žrtvama nasilja od velike važnosti.

– Regionalna i lokalna samouprava u suradnji sa svim državnim tijelima i institucijama imaju velik značaj u promociji rodne ravnopravnosti, pa tako i u radu na prevenciji rodno uvjetovanog nasilja. Naš je trajni zadatak i opredijeljenost postizanje rodne ravnopravnosti u kojima su rodno zasnovano nasilje, spolna diskriminacija i strukturna nejednakost muškaraca i žena stvar prošlosti. Gradimo Istru u kojoj su žene i muškarci, djevojčice i dječaci ravnopravni u svojoj raznolikosti. Europske mreže koje za cilj imaju prevenciju rodno zasnovanog nasilja i obiteljskog nasilja mogu nam u tome pomoći, jačajući naše kapacitete i šireći primjere dobre prakse, istaknula je predsjednica Povjerenstva Sandra Ćakić Kuhar.

Europske i svjetske statistike u situaciji pandemije i korona krize bilježe porast nasilja nad ženama za više od 30%. Nažalost, i u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko mjeseci iz crne kronike i medija saznajemo sve više vijesti o nasilju nad ženama, često s onim najgorim, smrtnim posljedicama. Za razliku od većine europskih zemalja, Hrvatska nije izradila posebne protokole i hodograme pružanja pomoći žrtvama obiteljskog nasilja u vrijeme pandemije COVID-19 te je Povjerenstvo prema nadležnim državnim tijelima uputilo inicijativu za izradu takvih protokola.

Povjerenstvo još jednom naglašava da obiteljsko nasilje znači kršenje ljudskih prava te da ono nije privatno pitanje. COVID-19 rasvijetlio je koliko su često društva nespremna zaštititi žrtve nasilja od strane intimnih partnera.

Odgovori

Pin It on Pinterest