Predstavljanje filmova na 2.danu PFF

 

„Goran“

Ekipa filma Goran Nevia Marasovića predstavila se na konferenciji za medije kojoj su prisustvovali glumac Filip Križan, direktor fotografije Damir Kudin i autor glazbe Nenad Sinkauz.

Film je to u kojem se sve o likovima dosta kasno sazna, a prema riječima Filipa Križana, u filmu bilo dosta „škakljivih“ scena, a njegova je uloga „autsajdera“.

Damir Kudin, rodom iz Delnica, sve svoje slike iz djetinjstva na neki je način pretočio u film.

„Te su slike našle put van, a imali smo sreće jer nas je i vrijeme poslužilo. Naime, napadalo je jako puno snijega“, rekao je Kudin.

Autor glazbe Nenad Sinkauz izjavio je kako je glazba u filmu kao „off element“,  te ima neki „staromodni šarm“.

„Glazba u film donosi i veselje i sjetu“, ispričao je Sinkauz koji je na glazbi radio s bratom, Nenadom Sinkauzom.

 

„Naša svakodnevna priča“ – manjinska koprodukcija u pulskoj Areni

Naša svakodnevna priča Ines Tanović nagrađivan je film koji je imao dug put do svoje realizacije. Kako je ispričala na konferenciji za medije, redateljica je čekala punih 20 godina do zadnje filmske klape jer su se u Bosni, kako kaže, dugo osjećale posljedice rata.

„Bilo mi je stoga sasvim logično 20 godina nakon rata snimiti film o nečemu što nas muči i danas, poput uništene ekonomije, tranzicije društva i slično. Mislim da svi mi imamo neki oblik PTSP-a“, izjavila je Tanović.

U svom je filmu obrađivala rat kroz životne priče likova, a jedan od njih je „majka hrabrost“,  Marija koju tumaći Jasna Ornela Bery.

„Igram stup obitelji, bolesnu ženu koja nastoji održati obitelj na okupu“, izjavila je Ornela Bery naglasivši kako je riječ o jednoj od njenih najkompleksnijih uloga s kojom se vrlo lako identificirala. Uspjeh filma pripisuje dobrom funkcioniranju cijeloga tima. Njenog sina na filmu igra Uliks Fehmiu koji je iskazao čast Ines Tanović na uspjehu i realizaciji filma.

„Danas je na našim prostorima izuzetno teško realizirati film, pogotovo ženi“, naglasio je Fehmiu i zahvalio svim kolegama na odličnoj suradnji.

Alem Babić, jedan od producenata, ispričao je kako su pune tri godine tražili novac za film, a Zdenka Gold, hrvatska koproducentica, rekla je kako je Hrvatska radom na ovom filmu umjetnički profitirala.

Ines Tanović već radi na idućem filmu pod nazivom Sin, na kojem će, nada se, surađivati s istom filmskom ekipom.

„Kao djevojčica sam s roditeljima dolazila u Pulu na Festival i sanjala da ću jednoga dana u Areni imati projekciju svoga filma“, ispričala je na kraju.

„Jutro poslije“

Prvog dana 64. Pulskog filmskog festivala održana je svjetska premijera kanadskog kratkometražnog igranog filma „Jutro poslije“, u sklopu Međunarodnog natjecateljskog programa, u kinu Valli.

Film je predstavio scenarist i jedan od glumaca Kristian Hodko, mladi perspektivni filmaš hrvatskoga podrijetla, koji je ovom prigodom istaknuo iznimno zadovoljstvo što se film premijerno predstavlja upravo na Pulskom filmskom festivalu.

Ovu atmosferičnu dramu o osobnim i rodnim identitetima režirala je jedna od najperspektivnijih mladih kanadskih redateljica Patricia Chica.

Pin It on Pinterest