Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci posjetila Udrugu cerebralne paralize IŽ

U povodu 3. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci posjetila je Udrugu cerebralne paralize Istarske županije čiji su vrijedni članovi i ove godine izradili kalendar s radovima osoba s invaliditetom.

„Pohvalno je što je Udruga cerebralne paralize Istarske županije uspjela održavati radionice za svoje članove proteklih sedam mjeseci, koji su za sve nas bili nešto novo i specifično. Znajući koliko susreti na radionicama i kreativno druženje za vaše članove znače, kalendar kojega ste napravili i izložba fotografija dobivaju na dodatnoj vrijednosti“, rekla je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci ujedno naglasivši kako Grad Pula i ovoj pandemijom opterećenoj godini financira udruge i institucije osoba s invaliditetom u planiranom iznosu od 5,4 milijuna kuna.

Udruga cerebralne paralize ovaj dan obilježit će prigodno postavljenim likovnim radovima i izloženim kalendarima u njihovim prostorima u Društvenom centru Rojc.

Kalendar je nastao na radionicama koje su u Udruzi kontinuirano provodili sedam mjeseci unatoč okolnostima s pandemijom.

„Iako je sputanost tijela često razlog oskudnog društvenog života osoba pogođenih invaliditetom u “normalnim” razdobljima, pandemija je najviše pogodila upravo osobe s invaliditetom. Likovne, glazbene i literarne radionice dvaput  tjedno bile su polaznicima  točke koje donose radost druženja, a radost sjaji iz svakog lista kalendara kojeg su napravili“ ponosno je rekla likovna pedagoginja i voditeljica likovne radionice u Udruzi cerebralne paralize Istarske županije Martina Vojnić Ivančević. Osim Vojnić Ivančević radionice u Udruzi vodi  i Roberta Stevanović uz svesrdnu pomoć volontera. Najuspješnije radove za kalendar na kraju su odabrale voditeljice te napravile kolaž slika, dosjetki, sreće i stihova.

U proračunu Grada Pule za udruge osoba s invaliditetom u 2020. godini izdvojene su 532.000,00 kuna, sportske aktivnosti osoba s invaliditetom financiraju se sa 110.000,00 kn, Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda, Pula Grad podupire s 2,7 milijuna kuna te ustanovu za zapošljavanje osoba s invaliditetom Tekop Novu s  370.000,00 kuna godišnje.

„Grad podržava rad Tekop Nove kao hvalevrijedan primjer institucije koja zapošljava osobe s invaliditetom znajući da su osobe s invaliditetom  često u nezavidnom položaju na tržištu rada“, poručila je Belci.

Zahvaljujući investiciji Grada Pule od 1,7 milijuna kuna ove godine Škola za odgoj i obrazovanje – Pula dobila je dizalo za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti kao i koso podiznu platformu uz vanjske stepenice te je Škola prilagođena djeci s teškoćama u razvoju. Ugradnja dizala i rampe kao i potpuno renoviranih sanitarnih čvorova prilagođenih djeci s teškoćama u razvoju u mnogome će olakšati život i rad svim učenicima u Školi, a posebno onima koji koriste invalidska kolica.

Kalendare Udruge cerebralne paralize Istarske županije za 2021. godinu Grad Pula će putem Gradske knjižnice i čitaonice Pula, proslijediti do krajnjih korisnika. Kalendari će biti dostupni na Posudbenom odjelu Središnje knjižnice.

Kalendar u digitalnom obliku možete pronaći i na linku: UCPIZ-kalendar-knjiga

Nakon što su Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, Komisija za ljudska prava, u rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine, pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom uključuju one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s drugima.

Hrvatska je treća zemlja u svijetu koja je ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, što ukazuje na spremnost i potrebu hrvatskog društva da osigura jednake mogućnosti za ovu posebno vulnerabilnu populaciju.
Ovaj se dan diljem svijeta obilježava na različite načine, od likovnih izložbi promicanja umjetnička djela od strane osoba s invaliditetom do prosvjeda kojim se želi ukazati na teškoće u svakodnevnom životu osoba s invaliditetom.

Odgovori

Pin It on Pinterest