Lerotić: Država nema luksuz zaboraviti na EU natječaje o podršci mladima

PULA – Saborski zastupnik IDS-a Marin Lerotić i predsjednik Kluba mladih IDS-a Alen Gržinić na danas održanoj konferenciji za medije u Puli osvrnuli su se na brojne programe Europske unije namijenjene podršci mladima te ukazali na svu tromost države u upravljanju fondovima.

– Početkom godine Hrvatska je i službeno ušla u period nove financijske omotnice korištenja fondova Europske unije 2021.-2027., ali nažalost vladajući nisu puno naučili iz grešaka u prethodnom programskom razdoblju. Stručnjaci već sad upozoravaju da ćemo zbog ‘pretjerane birokracije’ uspjeti povući u najboljem slučaju otprilike 60 do 70 posto ugovorenih sredstava. Mi se time ne možemo niti ne smijemo zadovoljiti , kazao je Lerotić dodajući:

– Naime, mi imamo situaciju da od vremena pisanja projekata, njegove evaluacije i početka prođe i preko godinu dana, a nekad i više, dok je europski prosjek 60 dana. Stoga, smatramo da birokraciju treba smanjiti, ubrzati procese ali i spustiti korištenje fondova Europske unije na niže razine, poput jednog zaista dobrog primjera ITU mehanizma kojeg koriste svi gradovi i općine na području Puljštine.

Saborski zastupnik IDS-a napomenuo je da Vlada sav oporavak, kao i općenito rast gospodarstva, već godinama temelji na novcima iz Europske unije. To je dobro, međutim to ne mora i ne smije biti temelj razvoja ove zemlje! Hrvatska mora svoj razvoj temeljiti na korjenitim promjenama u pravosuđu, obrazovanju te gospodarstvu.

Lerotić je apelirao na Vladu da iz temelja preispita način korištenja EU fondova, posebice jer su u ovom trenutku EU programi namijenjeni mladima, najjači alat u stvaranju uvjeta gdje će naši mladi imati perspektivu u Hrvatskoj.

Predsjednik Kluba mladih IDS-a Alen Gržinić naglasio je da zadnji dan u 2020. godini bio krajnji rok do kojega je Ministarstvo rada, prema vlastitoj procjeni koju su iznijeli u medijima, trebalo provesti Natječaj namijenjen podršci mladima u Hrvatskoj. Radi se o gotovo 28 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda (ESF) koje bi, temeljem natječaja, trebalo podijeliti udrugama i njihovim programima usmjerenim mladima.

– Nažalost, i po tom pitanju, državna razina pokazala je po tko zna koji put svu svoju tromost. Provedba tog natječaja odgađa se već više od godine i pol dana tako da je ovo posljednje odgađanje nažalost još samo jedno u nizu!, kazao je Gržinić naglasivši da je „godina i pol dana državnoj administraciji očito bilo premalo vremena da se usuglasi sama sa sobom i raspiše natječaj. Kakva se poruka time šalje mladim ljudima u Hrvatskoj? Poruka nezainteresiranosti i nebrige države za mlade i njihove interese! Očito je da treba pojednostaviti procese povlačenja sredstava iz EU fondova, zbog toga nas i Komisija stalno opominje.“

Nepotrebno, kaže Gržinić, birokratski kompliciramo i sami sebi postavljamo žgambete. S druge strane, vjerujem da su županije, gradovi i općine definitivno motivirani povući svaku kunu i svaki euro koji Hrvatskoj stoje na raspolaganju kako bi se unaprijedila kvaliteta života naših građana, s kojim su, po prirodi stvari u svakodnevnom kontaktu.  Vrijeme je da se državna administracija, ali i politika koja ju vodi napokon preispita i da odluče mogu li ili ne kvalitetno provoditi EU natječaje!, smatra predsjednik Kluba mladih IDS-a zaključivši:

– Državna razina mora biti poštena prema sebi i prema svojim građanima – ne može li, ne želi ili ukoliko ne zna kako, mora prepustiti to drugima. Previše je prilika propušteno i smatramo da nemamo luksuz ne iskoristiti ono što nam Unija pruža. 

Odgovori

Pin It on Pinterest