Oprezno prilikom prelaženja željezničke pruge

U prometnoj nesreći u Svetom Petru u Šumi teže je ozlijeđen vozač automobila koji je podletio pod vlak tako da policija savjetuje na oprez prilikom približavanja prijelazu ceste preko željezničke pruge

Foto: Ilustracija

U dane vikenda, od 12. do 14. veljače, na području PU istarske evidentirano je šest prometnih nesreća, od čega pet nesreća s ozlijeđenim osobama i jedna prometna nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama su dvije osobe teže ozlijeđene, a četiri osobe su zadobile lakše tjelesne ozljede. Utjecaj alkohola evidentiran je u dvije prometne nesreće.

Policijski službenici kontrolirali su ukupno 473 vozača te su iz prometa isključili osam vozača i šest vozila. Utvrđeno je 277 prekršaja, od kojih izdvajamo:

  • nepropisna brzina – 118 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa – 16 prekršaja
  • upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – 6 prekršaja
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 26 prekršaja
  • ostali prekršaji – 111 prekršaja.

U petak, 12. veljače u 23.45 sati, izvršenim nadzorom brzine kretanja vozila u Puli, Cesta prekomorskih brigada, utvrđeno je da je 22-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom BMW, pulskih registarskih oznaka, brzinom od 131 km/h, na mjestu je gdje je ograničenje brzine 70 km/h. Zbog počinjenog prekršaja prekoračenja brzine, vozaču je određena kazna u iznosu od 10.000 kn i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Kao što smo već izvijestili, jučer je u Svetom Petru u Šumi došlo do naleta vlaka na automobil. Naknadno je utvrđeno kako je vozač automobila upravljao Opelom pod utjecajem alkohola od 2.35 promila te da je u nesreći teško ozlijeđen.

Vezano za navedeni događaj, podsjećamo vozače da kad se približavaju prijelazu ceste preko željezničke pruge u istoj razini moraju biti uvijek oprezni i smanjiti brzinu. Ako  nema uređaja za zatvaranje prometa ni uređaja za davanje znakova, kojima se najavljuje približavanje vlaka,  sudionici u prometu moraju se zaustaviti, a preko željezničke pruge mogu prijeći tek kad se uvjere da prugom ne nailazi vlak ili neko drugo vozilo koje se kreće po tračnicama.

Sudionici u prometu dužni su se zaustaviti pred prijelazom ceste preko željezničke pruge u istoj razini ako je uređaj za zatvaranje prometa spušten ili ako se taj uređaj već počeo spuštati ili ako se daju svjetlosni ili zvučni znaci koji upozoravaju da će se taj uređaj početi spuštati, odnosno da se prijelazu ceste preko željezničke pruge približava vlak.

Odgovori

Pin It on Pinterest