Dan ružičastih majica obilježen u Osnovnoj školi Šijana

U povodu Dana ružičastih majica, koji se obilježava posljednje srijede u veljači, zamjenica gradonačelnikai predsjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule Elena Puh Belci i načelnik Policijske postaje Pula i član Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule Vjekoslav Vukšić održali su prigodan susret s učenicima Osnovne škole Šijana, njihovom razrednicom i ravnateljicom Almom Tomljanović.

„Doista mi je drago što ćemo i ove, za sve nas izazovne godine, poslati jednu snažnu poruku, ne nasilju. Živimo jedno malo drugačije vrijeme i naša odgovornost je da osluškujemo našu djecu. Drago mi je što su u obilježavanje Dana ružičastih majica uključena naša djeca i njihove poruke najbolje govore da znaju kako nasilju nije mjesto u školi. Njime se ne rješavaju problemi. Uloga javnih služni i policije, ali i gradskih službi je da preveniramo i motiviramo mlade da razmišljaju i kažu ‘ne’ nasilju u školama“, rekla je zamjenica gradonačelnika i predsjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule Elena. Puh Belci

Načelnik Policijske postaje Pula Vjekoslav Vukšić tom je prigodom rekao kako Policijska postaja Pula, PU istarska i MUP rade veliki broj programa tijekom cijele godine u suradnji sa školama, Vijećima za prevenciju kriminaliteta i lokalnom zajednicom te da su rezultati zaista dobri.

„Prošla 2020. godina protekla je u ozračju pandemije i sve dnevne aktivnosti bile su okrenute ka tome. Zabilježili smo manji broj nasilja svih vrsta kao i kaznenih djela s elementima nasilja.  Ponosni smo na činjenicu da ove naše aktivnosti pokazuju da je iz godine u godinu stanje sve bolje sa sve manje nasilja“, rekao je načelnik Vukšić ujedno zahvalivši Gradu Puli na suradnji kroz Vijeće za prevenciju kriminaliteta kao i školama koje su uvijek spremne na suradnju.

Ravnateljica Osnovne škole Šijana Alma Tomljanović rekla je kako je škola kao odgojno-obrazovna institucija jedna od važnih karika koja se bavi prevencijom nasilja.

„U suradnji s Gradom Pulom šest godina obilježavamo Dan ružičastih majica. U suradnji s MUP-om provodimo zajednički program Internetsko nasilje, a psihologinja škole s učenicima trećeg i četvrtog razreda provodi projekt Sigurnost na internetu. Već u prvom razredu učenici se susreću s raznim medijima i online sadržajima i jako je važno pravovremeno ih educirati o sigurnosti“, rekla je ravnateljica Tomljanović. Ujedno je izrazila zadovoljstvo što je OŠ Šijana  dobitnicom UNICEF-ove plakete „Stop nasilju“.

Inače, Grad Pula u povodu Dana ružičastih majica već tradicionalno održava revijalnu utrku učenika ulicama Pule za Dan, koja se ove godine nije mogla održati zbog pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera koje su na snazi.

Dan ružičastih majica obilježava se zadnje srijede u veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi kada je na inicijativu školskih kolega  na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, koji je u školu došao u ružičastoj majici kao podrška liječenju teško bolesne majke. Nakon toga su, u znak solidarnosti i podrške, drugi učenici u školu došli odjeveni u ružičaste majice. Ružičaste majice postale su prepoznatljiv simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

Fotogalerija na linku:

https://www.facebook.com/media/set?vanity=pulskasvakodnevnica&set=a.3574180256027364

Odgovori

Pin It on Pinterest