Gradonačelnik Boris Miletić: I dalje ćemo inzistirati na regionalnom pristupu kod donošenja odluka i mjera

Uz uvažavanje svih epidemijskih mjera zaštite u Zajednici Talijana Pula – Circolo u tijeku je  31. sjednica Gradskog vijeća Grada Pule koja je započela aktualnim satom.

Prvo pitanje upućeno je gradonačelniku Pule Borisu Miletiću i to planira li Nacionalnom stožeru ponovno predložiti vraćanje ingerencije Regionalnim stožerima, budući se od početka pandemije korona virusa zalagao za regionalni pristup kod donošenja odluka i mjera.

„Točno prije godinu dana mi smo u Istri imali prva dva zabilježena slučajeva pozitivnih osoba na korona virus. Taj tjedan trebalo je donijeti odlučne, pravovremene i hrabre odluke kako bi se uhvatili u koštac sa tada puno nepoznatijom situacijom nego što je to danas.  Ono što je pokazala Istra, čitavo ovo vrijeme, i želim se zahvaliti Stožeru civilne zaštite zajedno sa gospodinom Kozlevcem, je da je situacija pod kontrolom. No i dalje je potrebna pažnja i oprez jer nama zemlje u okruženju nemaju tako pozitivne trendove kao Istra. Prošle godine Istra je bila  jedina zelena regija u Europi a možemo biti ponosni i danas na situaciju. Prije svega to treba zahvaliti i svim našim građanima koji se ponašaju odgovorno.

Tada, prije godinu dana, smo inzistirali na regionalnom pristupu iz više razloga. Jedan od razloga bilo je žarište u susjednoj Italiji a znamo da ne mali broj građana je dnevno migriralo u Italiju. Tada smo inzistirali i prvi smo donijeli odluke da zatvorimo škole, vrtiće i sve što je bilo potrebno kako bi utjecali na stanje.  Isto tako, kako smo se prošle godine približavali ljetu,  obzirom da su brojevi kod nas bili povoljniji i tada smo inzistirali na regionalnom pristupu kako bi ipak naše gospodarstvo, posebice onih koji se bave turizmom,  ili poveznim djelatnostima uspjeli ostvariti određene prihode. Istra je podsjetimo, unatoč toj crnoj 2020. godini bila šampion hrvatskog turizma.

Inzistiramo na regionalnom pristupu jer smatramo da se ne ponašaju svi jednako odgovorno i zato što je Nacionalni stožer određenim svojim potezima i mjerama kompromitirao svoju vjerodostojnost.

Žao mi je što prošle godine zbog ne donašanja određenih odluka na državnoj razini propustili iskoristiti dane iza 16. kolovoza jer bi rezultati bili i bolji. Ali upravo zbog neodgovornosti i ne donašanja odluka na vrijeme preko noći su nam se smještajni objekti ispraznili.

Ne vidim razloga zašto bi Hrvatska, kada govorimo o epidemiološkoj slici, bila podijeljena na samo dvije regije – kontinentalnu i jadransku hrvatsku jer situacija nije svugdje ista i ne ponašaju se svi na isti način i nemaju isti stupanj odgovornosti. Osim naših građana, koji jesu odgovorni, ključ uspjeha vidim u tome što naš Stožer civilne zaštite donosi mjere isključivo temeljene na struci a s druge strane gradovi, općine i županija su uvijek bili ti koji su te mjere i zahtjeve opsluživali. Za razliku od nas na nacionalnoj razini to nije tako. Mogli smo svjedočiti i po pitanju cijepljenja i drugim primjerima da nisu svi jednaki.  Ono što u Istri inzistiramo je da za sve vrijede jednaka pravila.

I da itekako ćemo inzistirati da se i dalje pristupi provođenju mjera regionalnim pristupom jer držim da je to jedino ispravno i mislim da je to za naše građane najbolje.“ kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić i zaključno dodao da je situacija pod kontrolom ali još je prerano za opuštanje te je pozvao građane da i dalje slušaju upute Stožera te im se zahvalio na pokazanom stupnju odgovornosti.

Nastavno na jučerašnje predstavljanje projekta Urbani vrtovi Pula na Gregovici, od zamjenice gradonačelnika Pule Elene Puh Belci, koja je o tome govorila, zatražene su detaljnije informacije koliko će trajati čitava procedura s javnim pozivom za iskazivanje interesa, kako je zamišljena cijela priča i koliko će to koštati krajnjeg korisnika parcele?

„Danas je objavljen Javni poziv za iskazivanje interesa za urbane vrtove na Gregovici i bit će otvoren mjesec dana. Iz istoga građani mogu dobiti sve informacije kako bi ostvarili pravo na korištenje parcela kojih je za građane namijenjeno 88 od po 50 kvadrata i koje se nalaze na Gregovci. Urbani vrtovi su zelene uređene površine koje su namijenjenu vrtlarenju a Grad Pula ima dugu tradiciju  korištenja ovakvih površina za vrtlarenje koje ima puno benefita i stoga vjerujem da će veliki broj naših sugrađana pronaći interesa da na toj lokaciji iskoriste svoje slobodno vrijeme, druže se, uče i doprinesu kako za sebe tako i druge. Povrh svega tu je ta jedna vrlo snažna socijalna poruka da si na taj način mogu olakšati život u gradu.“ istaknula je Puh Belci.

Naime, parcele će se davati na rok od dvije godine s mogućnošću produljenja, uz godišnju naknadu od  50,00  kuna za parcelu i 200,00 kuna za vodu. Dakle, godišnji iznos je doista simboličan s ukupnih 250 kuna. Parcelu od 50 četvornih metara moći će dobiti fizičke osobe za vlastite potrebe, a koji u svom vlasništvu nemaju poljoprivredno zemljište. Čitava zona bit će opremljena svim odgovarajućim sadržajima potrebnima za obradu vrtova.

Projektom Urbani vrtovi Pule, Grad Pula potiče nastavak dugogodišnje tradicije mnogih Puležanki i Puležana da sami uzgajaju povrće i druge proizvode za vlastite potrebe. Radi se o organiziranom pristupu, na uređenim površinama, sa svom potrebnom opremom i alatima te osiguranom vodom za zalijevanje.

Osim za građane, Puh Belci je pojasnila da je lokacija na Gregovici koja je veličine oko 8 tisuća metara kvadratnih podijeljena na dva dijela – dio za građane i dio za društveni vrt koji je namijenjen udruzi koja će dostaviti najkvalitetniji program edukacije o vrtlarstvu, održivom razvoju, zaštiti okoliša i zdravoj prehrani. U tom dijelu, ističe, jedan prostor smo prilagodili osobama sa smanjenom pokretljivosti kako bi mogli koristiti ovaj sadržaj.

Pula, naime, u potpunosti hvata korak s modernim europskim gradovima koji nastoje na pravi način iskombinirati urbani i neurbani prostor u gradu kako bi ljudi dobili ono najbolje od oboje. Urbani vrtovi tek su početak velike projektne priče koja će urediti grad i napraviti novi iskorak u prostornom, društvenom i kulturnom razvoju naše Pule, s jednim konačnim ciljem – osigurati što ugodniji i opušteniji život za sve Puležane.

Nadalje, konstatirajući da je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat potpisao odluku kojom se Puli daruje bivša vojna nekretnina koja se nalazi na lokaciji Marsovo polje te znajući da živimo u izazovnim vremenima opterećeni pandemijom i njezinim financijskim posljedicama gradonačelnika se upitalo mogu li građani Pule očekivati realizaciju projekta izgradnje sportskog kompleksa i nogometnog kampa Istre 1961.

„Kad govorimo o kompleksu Marsovoga polja želim istaknuti da je prošlo ne malo vremena od kada je  Grad Pula zatražio darovanje navedene lokacije i cilj nam je bio na tom području osigurati kvalitetnije uvjete ne samo za nogometaše nego generalno za razvoj sporta u našem gradu kako za profesionalce tako i za rekreativce. Ne manje bitno i da iskoristimo ove blagodati koje imamo kako bi mogli potaknuti dodatno jačanje sportskog dijela turizma.

Drago mi je da je ministar Horvat donio takvu odluku ali i mi smo se,da bi prihvatili navedeno darovanje, morali odreći određenih potraživanja spram države. Ideja je da naš prvoligaš ima kvalitetnije uvjete za obavljanje treninga ali li isto smatramo da treba omogućiti korištenje i ostalima.“, kazao je Miletić te još jednom ponovio da će se napraviti kvalitetan model kako isto područje staviti u pogon.

Slijedilo je pitanje direktoru trgovačkog društva Fratarski d.o.o. Vjekoslavu Jozanoviću vezano za uređenje plaža na što je direktor istaknuo da je isto društvo kojemu je povjereno održavanje javnih gradskih plaža  – Hidrobazu, Mornar, Stoju, Valkane te dio Lunogmare, plažu na Zeleniki, Valseline te Galebove stijene, obišlo sve plaže te započelo s aktivnostima uređenja i aktivno nastavlja sa svim planiranim aktivnosti pripreme kojima će se osigurati da plaže budu spremne i uredne za sezonu kupanja. 

Isto tako postavilo se pitanje čišćenja grada i odvoza otpada na što je predstavnik trgovačkog društva Pula Herculanea Igor Vlašić istaknuo da se čišćenje grada odvija prema programu održavanja javnih prometnih površina te se program uredno izvršava.

Što se tiče zamjerke na prostorno planiranje i način gradnje gradonačelnik Miletić je pojasnio da je u razdoblju od 2006. do 2009. godine jedan od glavnih ciljeva bio donošenje Generalnog urbanističkog plana Grada Pule. „Nisam volio niti volim krivicu prenositi na neke bivše ali moramo pojasniti da od 2001. do 2005. godine je odlukom tadašnje Gradske uprave bio stavljen van snage GUP Grada Pule te su se primjenjivale odredbe prostorno plana. Tada je bilo omogućeno da se pristupi ishodovanju akata o gradnji koji su imali puno fleksibilniji pristup u odnosu na odredbe GUP-a. Usvajanjem GUP-a itekako smo vodili računa da se poštuje morfologija područja i u svim izmjenama uključujući i ovu posljednju dodatno zaštitili urbani identitet grada Pule a posebice u onom segmentu koji se odnosi na zaštitu zelenih površina.“, naglasio je Miletić.

U nastavku aktualnog  sata između ostalog zatražila se informacija o završetku radova na Premanturskoj cesti kao i planovima za Valdebečki put.

„Radovi na Premanturskoj cesti se privode kraju kako bi se na vrijeme izvelo sve što je planirano. Radi se o zahvatu koji je već duže vrijeme istican kao nužan infrastrukturni zahvat i koji se odnosi na dionicu od 500-tinjak metara, izgradnju rotora koji spaja Premantursku, Valdebečki i Kavrerski put. Izvođač  je uveden u posao 9.11. 2020. godine s rokom izvođenja radova od 150 dana. U tom smislu provedena nabava obuhvatila je i izgradnju vodovodne mreže a naknadno se uključila i Plinara sa svojom infrastrukturom. Za ovoja zahvat vrijednost radova iznosi oko 5,8  milijuna kuna.  Nadalje, rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa uredit će se i dionica Valdebečkog puta u nastavku do spoja sa Ulicom Jasne Crnobori, odnosno uskoro kreće izgradnja i te dionice.“ kazala je Ingrid Bulian pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustavi i imovinu te najavila da u ponedjeljak 15. ožujka je planirano započeti sa asfaltiranjem dionice Premanturske ceste.

Pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić je upitan je li se već započelo s pripremama za obilježavanje Dana Grada Pule, 5. svibnja, i u kojem obimu je planirano obilježavanje s obzirom da je pandemija još prisutna kao i epidemiološke mjere koje se moraju poštovati.

„Pripreme za obilježavanje Dana Grada Pule su u tijeku. Ured Grada zadužen je za sve manifestacije, a koje se odnose i na Međunarodni  praznik rada, Dan Europe, te svih drugih popratnih aktivnosti. Radi situacije i mjera na snazi konačan program i oblik bit će pravovremeno prezentiran javnosti. Želja nam je da imamo što više sadržaja, međutim zdravlje je na prvom mjestu te smo u pripremama da, ukoliko na svečanoj Sjednici Dana Grada Pule ne bude u mogućnosti prisustvovati određeni broj ljudi, da se to napravi on line.

Što se tiče većih aktivnosti, ako bude moguće, bit će organizirana tradicionalna pulska regata, a ove godine obilježavamo i 50. obljetnicu bratimljenja Grada Pule sa Gradom Trier što ćemo prigodno obilježiti izložbom slika.“, kazao je Matić.

Nadalje od pročelnika Matića se zatražilo da podsjeti koje sve informacije građani mogu dobiti putem službene Viber zajednice kojoj je ovogodišnji novitet virtualni asistent tzv. chatbot.

„Grad Pula ima aktivnu dvosmjernu komunikaciju s našim građanima. Viber zajednica Grada Pule nastala je na proljeće 2020. godine kao potreba za brzim odgovorima i dijeljenje informacija na temu korona virusa. Od samog početka imala je gotovo tisuću korisnika koji su klikom dijelili informacije oko korona virusa. Povećanjem broja korisnika i tema koje su se dijelile putem Vibera smatrali smo nužnim da se prošire teme koje se tim kanalom mogu dijeliti i dobivati odgovore, te smo od početka ove godine preimenovali viber zajednicu a putem chatbota mogu se dobiti informacije i o covidu i drugim temama od interesa. Međutim to nije jedni kanal kojim Grad Pula dijeli informacije. Tu su i gradske web stranice, brojna priopćenja, presice, brošure, tribine po mjesnim odborima i  svi ostali oblici komunikacije kojima pokušavamo biti što bliži građanima i što brže i proaktivnije odgovarati na upite. Grad Pula je jedan od predvodnika u novim tehnologijama i najdigitalniji grad svoje veličine u Republici Hrvatskoj što nas posebno veseli te ćemo nastojati da sva nova inovativna rješenja imaju primjenu u Gradu Puli.“, zaključio je pročelnik Matić.

Sjednica Gradskog vijeća Grada Pule prenosi se putem live streama na web stranici Grada Pule: http://www.pula.hr/hr/uprava/gradsko-vijece/prijenos-uzivo/

Odgovori

Pin It on Pinterest