INK obilježava Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade

BESKRILCI U OBLACIMA za Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade 20. ožujka

Hrvatski centar ASSITEJ i Hrvatski centar UNIMA zajednički obilježavaju Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade (20.3.) i Svjetski dan lutkarstva (21.3.).

Slogan ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana kazališta za djecu i mlade je „Povedite dijete u kazalište”.

Hrvatsku poruku ove godine napisala je kazališna redateljica Lea Anastazija Fleger.

Međunarodne poruke napisali su predsjednica ASSITEJ International Yvette Hardie, te četvero mladih zaljubljenika u kazalište.

Naše se kazalište pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana kazališta za djecu i mlade već 19. ožujka, svečanom izvedbom plesne predstave za djecu  uzrasta 3+ “Beskrilci u oblacima” autorice i koreografkinje Andree Gotovina. Predstava je na rasporedu u 18 sati.

20. ožujka na rasporedu su 2 izvedbe u 11 i 18 sati

Na konferenciji za medije održane u utorak, 16. ožujka, predstavljen autorski tim predstave kao i prvi put pripremljen edukativni paket, malo bogatija, proširena, programska knjižica o predstavi, individualnijeg pristupa ciljanoj publici uz predložene tehnike medijacije (radionice ili okrugli stol, odnosno razgovor prije ili poslije odgledane predstave) kojeg možete pogledati ovdje:  https://app.box.com/<wbr></wbr>s/<wbr></wbr>vz1v4ve776frsv766x1oxgzwy21s0g<wbr></wbr>fb

U nastavku donosimo tekst hrvatske poruke:

“Danas je veliki dan, dan velikog slavlja, dan za sve male i velike ljubitelje kazališta. 20. ožujka svake godine obilježava se Svjetski dan kazališta za djecu i mlade.

Na današnji dan sva kazališta za djecu i mlade u cijelome svijetu vesele se suigri s najdivnijom publikom, njihovoj sreći, ushićenju, žamoru, snovima, mašti, čaroliji, izmišljenim svjetovima, ozarenim licima, zadovoljstvu, zajedništvu, pričama.

Mnogi autori koji se upuste u rad na predstavi za djecu suočavaju se s pitanjem kako napraviti predstavu koja će vam biti interesantna, bliska, zanimljiva, koju ćete sa zadovoljstvom pratiti, nakon koje ćete izaći prepuni dojmova. Izazov je raditi predstave za djecu. Zašto? Jer ste vi, djeco najiskrenija publika. Draga djeco, upravo ste nam vi najvažnija inspiracija, naš cilj je uvući vas u predivan, čaroban svijet kazališta, želimo da kazalište postane neizostavan dio vašeg života.

Nadamo se da će mnogi od vas postati novi glumci, redatelji, dramaturzi, koreografi, scenografi, kostimografi, ali i rekviziteri, majstori zvuka i svjetla.

Svi mi koji smo na sceni, ali i naši tajni pomagači iza scene, zaljubili smo se u kazalište. Obožavamo se igrati. Kazalište nam omogućava da stvaramo nove svjetove, svjetove u koje postavljamo pravila po kojima se igramo. Nema kazališta bez igre, štoviše kazalište je „vječna igra“. Te naše čarobne igre, bez vas, djeco, nema.

Danas poruke o važnosti kazališne umjetnosti u životima djece i madih putuju po cijelome svijetu, bez obzira na pandemiju i na ograničen broj publike u gledalištu.

Ja sam dobila tu čast da u Lijepoj našoj budem glasnik nade i snova svih umjetnika koji stvaraju za djecu i mlade.

Dragi roditelji, djedovi, bake, profesori, povedite svako dijete u kazalište.

Draga djeco, dobrodošli na najljepše mjesto na svijetu, dobrodošli u kazalište!”

Odgovori

Pin It on Pinterest