Miletić na sastanku s predstavnicima vinogradarskog, maslinarskog i ribarskog sektora: Konkretnim mjerama i projektima dovest ćemo ove grane na najvišu moguću razinu

POREČ – „Istra po svojoj kvaliteti ima praktički nenadmašive proizvode, bilo da govorimo o vinu, ekstra djevičanskom maslinovom ulju ili, pak, ribama. Županija može konkretnim mjerama i projektima značajno pomoći ovim sektorima u izazovima s kojima se suočavaju, i na to ću inzistirati tijekom narednog mandata!“ izjavio je kandidat za istarskog župana Boris Miletić na jučerašnjem sastanku u Poreču.   

Miletić se prije sastao s predstavnicima ribarskog sektora, sektora marikulture te riboprerađivača Istarske županije, koji su mu predstavili aktualno stanje u ribarstvu i marikulturi te zajedno usuglasili popis nužnih mjera i aktivnosti za razvoj ovog vrlo značajnog sektora. – Istarska županija ima najveći broj registriranih profesionalnih ribara u RH, ali je uočljiv trend smanjivanja njihovog broja. Još uvijek postoji prostor za poboljšanje prateće infrastrukture, povećanje broja opremljenih ribarskih luka i iskrcajnih mjesta, istaknuli su ribari koji su izrazili nadu da će se riješiti i problem  s turističkim sektorom, odnosno davanju prednosti nautičkom turizmu ispred ribara, što im izuzetno otežava poslovanje tijekom ljetnih mjeseci.

Istarski ribari već godinama agilno koriste sve europske i domaće programe podrške, posebice lokalnih akcijskih grupa u ribarstvu Istarske županije (LAGUR),  no naglašavaju važnost daljnje podrške u logistici te prostornom planiranju lokacija za marikulturu. – Trenutno je pred gradnjom ribarska luka ‘Santa Marina’, a intenzivno radimo i na pripremi dokumentacije za ribarsku luku regionalnog značaja u uvali Zonka u Puli, kazao je Miletić, uvjeren da će se tim vrlo značajnim projektima uvelike poboljšati stanje infrastrukture.

Na sastanku s vinarima i maslinarima utvrđeno je da su iza nas, zbog situacije s pandemijom, dvije najgore godine za ove grane. Naime, pandemija je zatvorila sve objekte u kojima su oni plasirali njihove proizvode, zaustavljen je izvoz i smanjenja potrošnja u cijeloj Europi koja je njihovo tradicionalno tržište te je djelomično izostala turistička sezona koja je njihov glavni kanal prodaje.

– Imamo najbolje ulje na svijetu šestu godinu za redom, a nemamo ga kako prodati, naglasili su maslinari, isto tako i naša vrhunska vina za koja smo i ove godine dobili najprestižnije nagrade na svijetu – platinastu medalju na Decanteru – ne mogu dalje od podruma. S ciljem što boljeg plasmana proizvoda na europska i svjetska tržišta, Miletić je najavio da će se „županija intenzivnije uključiti u provedbu strategije marketinga vina kako bi bili još prepoznatljiviji i dostupniji kupcima.  Radit ćemo na novom iskoraku u promociji naših proizvoda, jer oni po kvaliteti spadaju u svjetski vrh. Svima je nama u interesu da top istarski proizvodi dođu do svog kupca.“

– Istarska županija, zajedno s istarskim gradovima i općina već 25 godina sustavno ulaže u ovaj sektor, a s rezultatima možemo itekako biti ponosni. No, u poljoprivredi težimo savršenstvu, stoga ćemo u naredne 4 godine konkretnim mjerama, programima i projektima dovesti ovaj sektor na najvišu moguću razinu!, zaključio je kandidat za istarskog župana Boris Miletić.

Odgovori

Pin It on Pinterest