Lerotić: Omogućite malim OPG-ovima da i dalje koriste autohtono sjeme!

ZAGREB – Zastupnik IDS-a Marin Lerotić danas je u Saboru sudjelovao u raspravi o Prijedlogu zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja i pritom naglasio da strateški interes Republike Hrvatske mora biti jačanje domaće proizvodnje hrane i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. – Nažalost, u Hrvatskoj je danas poljoprivreda samo deklarativno strateška grana, a u stvarnosti smo preplavljeni uvoznom hranom upitne kvalitete, upozorio je Lerotić.

– Poljoprivrednici, a pogotovo mali OPG-ovi mukotrpno pokušavaju naći svoj put do tržišta, gdje su u startu u nepovoljnijem položaju zbog jeftinijih proizvoda koji stižu iz raznih dijelova svijeta. Stoga bi predloženi Zakon o sjemenu trebao za osnovni cilj imati jačanje domaće proizvodnje hrane, međutim vidimo da taj Zakon u članku 16. postavlja dodatne prepreke našim malim OPG-ovima u mogućnosti korištenja autohtonog sjemena i nameće im obvezu certificiranja, što je apsolutno neprihvatljivo jer je opravdani strah da bi sjeme koje nije upisano u Nacionalnu sortnu listu i dorađeno, moglo nestati, a mi to ne smijemo dopustiti!

Lerotić je naveo da bi za dugoročni razvoj domaće poljoprivrede trebalo osnovati regionalne banke biljnih gena kao i nacionalnu banku biljnih gena kako bismo to autohtono sjeme sačuvali. – Moramo se zauzeti da se naše domaće sorte voća i povrća trajno sačuvaju jer je to najveće bogatstvo koje imamo, s time smo prepoznatljivi  i čuvamo našu tradiciju i kulturu te autohtona jela koja se od toga pripremaju.

Kao pozitivan primjer strateškog promišljanja o važnosti i razvoju domaće poljoprivrede,  Lerotić je spomenuo   projekt Istra – BIO regija kao sveobuhvatni projekt očuvanja i održivog razvoja Istre koji u temeljnim postavkama ima razvoj ekološke poljoprivrede, stočarstva te valorizaciju autohtonih proizvoda kao dio naše tradicije i kulture.

– Nadam se da će Ministarstvo poljoprivrede do drugog čitanja uvažiti brojne kritike i sugestije, ne samo oporbe nego čak i vladajućih, na pojedine odredbe ovoga zakona i da će do drugog čitanja izraditi konačni prijedlog zakona koji će biti u interesu hrvatskih poljoprivrednika. U ovom trenutku ovaj zakon to nije!

Odgovori

Pin It on Pinterest