Sat za planet Zemlju: Pokreni se za planet!

Grad Pula priključuje se akciji „Sat za planet Zemlju“


Grad Pula i ove se godine tradicionalno priključuje inicijativi WWF (World Wide Fund For Nature), svjetskoj nevladinoj organizaciji za zaštitu prirode u akciji „Sat za planet Zemlju“ gašenjem javne rasvjete oko Arene u subotu, 27. ožujka 2021. godine, od 20.30 do 21.30 sati.


Ove godine Sat za planet Zemlju usmjeren je na klimatske promjene, čijih smo posljedica svjesniji nego ikad prije. Prethodnu godinu obilježili su brojni ekstremni klimatski događaji, poput  porasta temperatura, zagađenosti rijeka, češćih šumskih požara, pojave novih zaraznih bolesti – svi oni povezani su s klimom te imaju izravan utjecaj na čovječanstvo. Gašenjem svjetala simbolično ukazujemo na aktualne klimatske probleme u čijem suzbijanju svatko od nas ima važnu ulogu.


„Premda je rastući problem zagađenja prirode i klimatskih promjena prije svega uzrokovan ljudskim faktorom, svatko od nas ima priliku, ali i odgovornost pridonijeti smanjenju negativnih utjecaja na okoliš. Ova inicijativa potvrđuje da smo kao društvo svjesni izazova na koje nas i sama priroda povremeno podsjeti, no potrebno je poduzimati konkretne korake. Stoga u Gradu Puli kroz brojna pametna rješenja usmjerena na održivi razvoj te povećanje zelenog fonda grada, nastojimo pridonijeti zaštiti i očuvanju naše jedinog planeta Zemlje“, izjavio je gradonačelnik Pule, Boris Miletić.
Sat za planet Zemlju (Earth Hour) pokrenut je u Australiji 2007. godine kao građanska inicijativa u znak prosvjeda protiv klimatskih promjena i kao poziv na hitnu akciju. Posljednje subote u ožujku milijuni ljudi širom svijeta na jedan sat isključuju svjetla kako bi izrazili simbolički čin podrške Zemlji. Sat za planet Zemlju danas je najveća svjetska građanska inicijativa za zaštitu okoliša, koja iz godine u godinu nailazi na sve veći odaziv građana.

Hrvatska se ovoj inicijativi pridružila 2009. godine, od kada WWF i partneri organiziraju Sat za planet Zemlju u više od 150 gradova.

Sat za planet Zemlju je prošle godine po prvi puta održan online te je, unatoč izazovnim uvjetima u kojima se svijet nalazio, bio masovniji nego ikada prije. U akciji je sudjelovalo 190 zemalja dok je na globalnoj razini zabilježeno više od 4,7 milijardi reakcija na društvenim mrežama. U „Sat za planet Zemlju“ svi zainteresirani i ove godine mogu se uključiti virtualno putem Zoom događaja čiji je moto „Pokreni se za planet“. Navedeni događaj održat će se u vrijeme Sata za planet Zemlju, 27. ožujka, s početkom u 20:30 sati. Više o inicijativi možete pogledati na www.wwfadria.org.

Odgovori

Pin It on Pinterest