Miletić predstavio 7 mjera za oporavak i jačanje istarskog gospodarstva

PAZIN – Kandidat IDS-a za istarskog župana Boris Miletić danas je u Pazinu započeo svoju programsku turneju ‘100% Istra’ i predstavio prvo poglavlje programa koje se odnosi na oporavak i jačanje istarskog gospodarstva.

Miletić ističe da je na toj sveobuhvatnoj platformi radio proteklih 12 mjeseci s vodećim stručnjacima iz Istre. – Iz mog programa ‘100% Istra – Centopercento Istria‘ jasno se vidi kakvu Istru namjeravam graditi u narednom mandatu, a to je regija stalnog rasta, napretka i novih ideja!, poručio je Miletić dodajući da se u „programu jasno vidi naše opredjeljenje za ravnomjeran i održiv razvoj Istre. Cilj mi je da pokažemo što Istra može, da budemo 100%, u svakom pogledu!“

Od brojnih projekta i mjera koje planira provesti u području gospodarstva, kandidat IDS-a za istarskog župana posebno je izdvojio konkretne programe financijske i stručne podrške gospodarstvu u iznosu od 600 milijuna kuna. – Time će  istarsko gospodarstvo, za 4 godine biti višestruko snažnije u odnosu na danas te ćemo se, kao regija, moći uspoređivati s najrazvijenijim europskim regijama u našem okruženju!, kazao je Miletić.

Svjesni smo izazova s kojim se naši gospodarstvenici suočavaju, zato ćemo maksimalno ojačati mjere pomoći za prevladavanje posljedica pandemije.

– Vjerujemo u naše gospodarstvenike i za njih smo spremni jamčiti, kazao je Miletić najavivši da će povećati jamstveni fond za brži razvoj poduzetništva i zapošljavanje, čime će, procjenjuje se, podržati 1.000 novih poduzetničkih projekata ukupne vrijednosti 600 milijuna kuna.

Istarska županija, kazao je Miletić, lider je u povlačenju EU sredstava, a svo akumulirano znanje i neprocjenjivo iskustvo u pisanju projekata stavit će na raspolaganje svim obrtnicima i poduzetnicima kako više ne bi trošili vrijeme i resurse na pisanje EU projekata.  

Kandidat IDS-a za istarskog župana najavio je prilagođene školske programe te nove stipendije za strukovna i deficitarna zanimanja, kao i nova rješenja za poticanje inovacija te međusektorsku suradnju gospodarstva, obrazovanja, znanosti i istraživanja. – Cilj je pozicionirati Istru kao visoko tehnološki razvijenu regiju, koja će stvarati i privlačiti stručnjake i top tvrtke. Zato ću, između ostalog, kazao je Miletić, poticati stvaranja Coworking i Coliving prostora diljem Istre.

Za kraj, govoreći o procesu digitalne transformacije gospodarstva, Miletić je najavio posebne programe podrške razvoju i primjeni informatičko – komunikacijskih tehnologija. Zaključio je da će „Istra postati u puno smislu riječi regija pametne infrastrukture, ali i lider u inovacijama i umjetnoj inteligenciji!“    

Odgovori

Pin It on Pinterest