Lerotić Ministarstvu: Prestanite ignorirati bespravnu gradnju!

ZAGREB – Zastupnik IDS-a Marin Lerotić jučer je u Saboru tijekom iznošenja stajališta klubova zastupnika još jednom pozvao Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine da prestane ignorirati problem bespravne gradnje.

– Opet upozoravamo i to već nebrojeno puta i naprosto je nevjerojatno da nitko u nadležnom ministarstvu ne čuje ili ne želi čuti za problem bespravne gradnje. Svaki dan situacija je sve gora i gora, situacija je u potpunosti izmakla kontroli. Nevjerojatno je da se pojedinci u ovoj državi ponašaju kao da se pojedini zakoni uopće ne odnose na njih, upozorio je Lerotić i naveo da se betonskim blokovima i pločama nepovratno uništavaju poljoprivredno i šumsko zemljište, morska obala i priobalje, a država ne čini ništa!

Lerotić je ponovio da su gradonačelnici svih deset istarskih gradova donijeli Deklaraciju kojom su pozvali nadležno ministarstvo da se kroz zakonske izmjene omogući ustrojavanje gradskih građevinskih inspekcijskih službi kako bi upravo oni koji su najbliži ovom problemu mogli reagirati i zaštititi prirodnu, graditeljsku i kulturnu baštinu koja se bespravnom gradnjom uništava, jer je praksa pokazala da na način kako je to trenutno zakonski regulirano, od prijave komunalnog redara građevinskoj inspekciji pa do izlaska građevinskog inspektora na teren znaju proteći tjedni, ponekad i mjeseci tako da bespravni objekt već bude završen i u funkciji.

– Dakle, jasno je da stvari ne funkcioniraju i da je stanje alarmantno te da se hitno treba nešto poduzeti po tom pitanju. Stoga je krajnje vrijeme da se stvari pomaknu s mrtve točke, da riješimo problem i zaštitimo prostor u priobalju.

– Problemi i izazovi su sastavni dio života svakog čovjeka, međutim ako izazove naše generacije ostavimo generaciji iza nas tada se moramo suočiti sa poražavajućom činjenicom da mi kao generacija nismo uspjeli u našoj misiji, zaključio je Lerotić.  

Odgovori

Pin It on Pinterest