Predstavljen spomenik na kružnom toku koji povezuje Pulu, Ližnjan i Marčanu

Danas se na kružnom toku koji povezuje Grad Pulu, Općinu Ližnjan i Marčanu održalo predstavljanje skulpture koja ga krasi.

Predstavljanju su prisustvovali gradonačelnik Pule Boris Miletić, načelnik Općine Ližnjan Marko Ravnić, načelnik Općine Marčana Predrag Pliško i sam autor djela, kipar Marko Človek.

Na samom kružnom toku, uz spomenik, koji ističe istarsku tradiciju i njezine ljepote okupljeni su se obratili prigodnim riječima.

Gradonačelnik Boris Miletić istaknuo je da mu je drago da danas može inaugirati spomenik na ulazu u Grad Pulu, na tromeđi, ali većini posjetitelja Grada Pule prvoj dodirnoj točki s gradom, posebno onih koji dolaze zračnim putem. “Ovo je rezultat zajedništva suradnje, isticanja naših vrijednosti koje je rezultiralo uređenošću i boljoj sigunosti u prometu, te ovim putem zahvaljujem načelniku Općine Ližnjan, načelniku Općine Marčana i samom autoru Marku Človeku.

Načelnik Općine Ližnjan, Marko Ravnić naglasio je kako je hortikulturnim uređenjem kružnog toka i postavljanjem instalacije kipara Marka Človeka postavljena točka na “I” uređenja infrastrukture na samom ulaza u Općinu. “Instalacije koza predstavljaju spomen na to što je kroz povijest koza značila našim predcima i kolike je obitelji othranila, upravo onako kako je to naš dragi Mate Balota opisao u svima nadaleko poznatoj pjesmi “KOZA”, dodao je Marko Ravnić.

Načelnik Općine Marčana, Predrag Pliško rekao je kako je suradnja i prijateljstvo Općine Marčana, Općine Ližnjan i Grada Pule vidljiva i na ovom primjeru gdje danas zajedno postavljaju  spomenik koji predstavlja Istru.

“Ovaj sinergijski čin dokaz je zajedničkoj ljubavi prema Istri i ono što Istra predstavlja. Način života, tolerancija i zajedništvo Istrijana primjer je kojeg svi trebaju slijediti.” dodao je Pliško.

Kipar i restaurator, Marko Človek, opisao je skulpturu koja je, kako sam Marko Človek kaže, nastala sa željom da simbolizira Istru. “Zamišljena je tako da predstavlja istarske brežuljke iprepoznatljivu istarsku kozu. Skulptura je postavljena na kružnom toku s tri izlaza i tri betonska grba Pule, Ližnjana i Marčane. Radi toga sam dobio inspiraciju da se naprave tri koze koje će biti vidljive dolaskom iz bilo kojeg od tih mjesta prema kružnom toku. Koze su izrađene plošno (siluetom), stoga svaka od njih je okrenuta prema svojem gradu tj. općini. Time dobivamo 3D vizualno rješenje koje se može sagledavati sa svih strana.” opisao je svoj rad Marko Človek.

Prisutni su zajedno otkrili spomenik i grbove Grada i Općina, na kružnom toku, koji će i vizualno i prometno označit sigurnost između triju mjesta.

Odgovori

Pin It on Pinterest