Projekt WALK THE GLOBAL WALK – Uspješno provedena Virtualna Globalna šetnja

Engleska verzija pjesme „Sve će biti dobro“ u izvedbi istarskih srednjoškolaca odaslala poruku nade, mira i pozitivnih vibracija. Globalna šetnja prošla pored institucija i simbola koji mladima predstavljaju Ciljeve održivog razvoja. Projekt nastojao istaknuti mladima važne životne vrijednosti te podići zainteresiranost i uključenost u projekt usprkos trenutnoj situaciji.

Usprkos pandemiji koronavirusa i nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, aktivnosti projekta Walk the Global Walk provedene su prema predviđenom planu. Ovogodišnja Globalna šetnja projekta održana je u virtualnom izdanju. Globalna šetnja predstavlja završni događaj projekta kojim učenici žele poslati poruku široj javnosti o važnosti Ciljeva održivog razvoja UN-a.

Učenici istarskih srednjih škola sudjelovali su u aktivnostima virtualne Globalne šetnje koja je obuhvatila izvedbu pjesme “Sve će biti dobro”, izradu aktivističkih plakata, organizaciju globalne šetnje u svom gradu, te osmišljavanje odgovora na pitanja o održivom razvoju i motiviranošću za sudjelovanje u projektu.

U izvedbi engleske verzije pjesme “Sve će biti dobro” sudjelovali su učenici i profesorice uključenih škola uz vodstvo Brune Krajcara. Za ovo autorsko djelo glazbu i tekst je pripremio Bruno Krajcar, prepjev Dennis Turčinović, za aranžman i snimanje djela zadužen je Mauro Giorgi, a producenti su dvojac Bruno Krajcar i Mauro Giorgi. Ideju i organizaciju produkcije realizirao je tim iz Alphere d.o.o., a snimanje i montaža videa dolazi iz STUDIO11.

Izradi aktivističkih plakata prethodila je radionica Kako možemo „zaraziti“ ljude Ciljevima održivog razvoja? u sklopu koje su učenicima  predstavljeni Ciljevi održivog razvoja te su se imali prilike upoznati s aktivističkim plakatima koji kvalitetno promoviraju navedene ciljeve.

Ideja organizacije globalne šetnje bila je da učenici pronađu lokacije u svome gradu koje promoviraju ili mogu povezati s Ciljevima održivog razvoja. Odgovore na pitanja zbog čega sudjeluju u projektu i što ih motivira da promoviraju Ciljeve održivog razvoja učenici su objavili u video uratku.

U navedenim aktivnostima sudjelovale su profesorice i učenici sljedećih srednjih škola: Gimnazija Pula, Tehnička škola Pula, TSŠ “Dante Alighieri” Pula, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin, Srednja škola “Vladimir Gortan” Buje, TSŠ “Leonardo da Vinci” Buje.

Provedene aktivnosti ujedinjene su u video uratke koji se mogu pogledati na službenoj web stranici projekta, YouTube kanalu te društvenim mrežama projekta. 

Ovaj trogodišnji projekt koji je započeo je u prosincu 2017. a trajati će do sredine kolovoza 2021., ušao je u posljednje mjesece provedbe. Cilj mu je razviti kritičku svijest mladih o Ciljevima održivog razvoja kojima se želi doprinijeti okončanju siromaštva, zaštiti planete i osiguravanju da svi ljudi uživaju u miru i blagostanju.
Kroz tri godine provedbe učenici i profesori istarskih srednjih škola imali su prilike sudjelovati u različitim treninzima, edukativnim aktivnostima, predavanjima te internacionalnim događanjima na temu Ciljeva održivog razvoja.

U projektu je kroz tri godine provedbe sudjelovalo 15 škola, 600 učenika i 20 profesora iz istarskih srednjih škola. Kao projektni partner, Regionalni koordinator Istarske županije zadužen je za koordinaciju edukativnih aktivnosti s uključenim školama, administrativno praćenje projekta i komunikaciju s vodećim partnerom.

Projekt Walk the Global Walk broji 21 partnera iz 11 europskih zemalja, a financiran je iz programa Europske komisije EuropeAid – “Raising public awareness of development issuesandpromoting development educationinthe European Union”. Proračun projekta iznosi 3.180.083,93 eura.

Odgovori

Pin It on Pinterest