Izložbom #pulauizlogu zaključen fotonatječaj u sklopu Bloomsdayja u Puli

Dren ButkovićNino ŠarićMarko Benčić i Leona Todorović autori su nagrađenih fotografija na 2. fotografskom natječaju Bloomsday u Puli na temu Joyce poPuli koji je organizirala Gradska knjižnica i čitaonica Pula u suradnji s Foto klubom Pula.

Izložba fotografija pristiglih na 2. fotonatječaj organiziran u sklopu programa Bloomsday u Puli 2021. otvorena je 16. srpnja 2021. pred izlogom Čitaonice kluba umirovljenika Pula u Ciscuttijevoj ulici.

Izložbom su predstavljene fotografije pristigle na natječaj koji je bio otvoren od 1. do 30. lipnja 2021.

U natječaju je sudjelovalo 14 autora s 40 fotografija, od kojih je žiri – članovi Foto kluba Pula Marino Raunić, Antonio Ribić i Miran Burić – odabrali najbolje. Prvo mjesto osvojila je fotografija Drena Butkovića „Gospođa na Zentrallmerkatu“, drugo fotografija Nina Šarića koja prikazuje vizuru Uljanika noću, treće fotografija starca i golubova Marka Benčića, dok je u kategoriji maloljetnika prvo mjesto pripalo fotografiji detalja fasade i balkona Leone Todorović.

Radovi postavljeni u izlogu Čitaonice moći će se razgledati, neovisno o satu i danu u tjednu, do konca kolovoza 2021.

Fotonatječaj i izložba realizirani su u sklopu programa Bloomsday u Puli 2021. uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Pule.

Ovogodišnje izdanje Bloomsdayja u Puli bilo je vezano uz 80. godišnjicu smrti Jamesa Joycea (1941.) i 100 godina od zabrane tiskanja Uliksa u SAD-u te je nizom programa Knjižnica simbolično „vratila“ Joycea i njegov roman građanima.

Bloomsday je popularni naziv za 16. lipnja 1904., dan u kojem je irski književnik James Joyce intimno upoznao svoju životnu družicu Noru Barnacle te je upravo u taj dan smjestio radnju svojeg romana “Ulik”s. Nedugo nakon toga, s Norom napušta Irsku te kratko vrijeme živi u Puli, gdje je koncipirao i neke od svojih temeljnih estetskih i idejnih načela (Pulska bilježnica), radio na zbirci priča “Dublinci” i na “Portretu umjetnika u mladosti”. James i Nora u Pulu su doputovali 30. listopada brodom iz Trsta. U školi stranih jezika radio je kO Nstavnik engleskog jezika do početka ožujka kada dobiva traženi premještaj u tršćansku podružnicu škole.

Odgovori

Pin It on Pinterest