Ethno Croatia orkestar – mladi u očuvanju tradicijske glazbe

Grožnjan, 19. srpnja 2021. – Nastup Ethno Croatia orkestra na Jazz is Back! BP festivalu i ove je godine okupio mlade glazbenike iz čak pet zemalja koji su predstavili bogati repertoar tradicijske glazbe i impresionirali prisutnu publiku.

Ethno Croatia program je nastao u suradnji Hrvatske glazbene mladeži i Jeunesses Musicales International (JMI), najveće međunarodne, neprofitne organizacije glazbenih mladeži. Slični programi ujedinjuju mlade u očuvanju etno glazbenih korijena u Africi, Australiji, Indiji i Europi. Sinoć su nastupili mladi glazbenike od 18 do 32 godina iz Švedske, Urugvaja, Francuske, Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Kroz Ethno Croatia kamp i nastup na Festivalu mladi uče i potiču jednakost, toleranciju i međusobno razumijevanje, a učenje u etno kampovima primarno se bazira na sluhu.

Voditelji Ethno Croatia orkestra i kampa su Goran Farkaš i Dunja Bahtijarević-Pekić. Farkaš je folk glazbenik, odrastao u Istri, a tradicionalne instrumente počeo je svirati s 11 godina nakon pridruživanja lokalnoj folklornoj skupini. Još je u obitelji naučio pjevati tradicionalne istarske narodne pjesme. Ubrzo je počeo istraživati glazbu istarskog poluotoka i otkrivati lokalnu tradiciju. 2007. započinje projekt folklorne glazbe nazvan „Veja“ sa svojim prijateljima, koji nekoliko godina nakon toga prerastaju u puni sastav.

Bahtijarević-Pekić pjevačica je u bendu Kazan koji istražuje i interpretira tradicijsku glazbu Balkana i članica je orkestra Mimika koji spaja jazz s tradicijom i drugim žanrovima. Nekadašnja je voditeljica Le Zbora i niza radionica tradicijske glazbe. Sudjelovala je na više radionica iz programa Ethno Jeunesses Musicales Internationala kao i na brojnim drugim radionicama tradicijske glazbe. Na festivalu su nastupili Mak Redžić, Aldin Karahemtović, Fabian Eliasson, Fritz Dahlstrom, Ludvig Damijanić, Maia Steinberg Fainblit, Anita Ladišić, Dino Hukić, Anissa Bellahcen i Monika Popović. Njihov nastup možete pogledati na YouTube kanalu.  

U ponedjeljak, 19. srpnja od 21:30 sati nastupit će JMI Jazz World Orchestra (Svjetski jazz orkestar glazbenih mladeži), vodeći svjetski orkestar za mlade kojeg vodi Luis Bonilla. Okuplja 21 nadarena jazz glazbenika odabranih na audiciji s međunarodnim žirijem. Nastupali su na prestižnim festivalima i svakako je orkestar rasadnik mladih glazbenih jazz talenata. Njihov nastup možete pogledati na YouTube kanalu Općine Grožnjan.

Koncertnim večerima može se prisustvovati uz predočenje EU digitalne COVID potvrde, PCR ili brzog antigenskog testa, a održavaju se na terasi Belvedere od 21:30 h. Ujedno sve koncerte moguće je pratiti i live streamingom na YouTube kanalu Općine Grožnjan. Više informacija potražite na hgm.hr.

Program festivala Jazz is Back! BP 2021. – terasa Belvedere, Grožnjan, od 21:30 h

19.07. JMI World Jazz Orchestra & Luis Bonilla

20.07. Zdenka Kovačiček i Greenhouse Blues Band

21.07. Next generation – Hrvoje Kralj-bas, Borko Rupena-bubnjevi, Valdemar Kušan-truba, Luka Čapeta-gitara, Nikola Šantek-klavir

22.07. Grožnjan All Stars – Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Famoudou don Moye, Elvis Stanić, Lea Lovrenčić, Joe Kaplowitz, Goran Rukavina, Nic Collins i Salih Sadiković

23.07. Exploding Pig

24.07. Kaplowitz Jazz Quartet, Lela Kaplowitz, vokal, Joe Kaplowitz – klavir, Elvis Penava – gitara, Marko Lazarić – bubnjevi

25.7. Croatia Drum Camp finale – Students & Mentors – Famaudou Don Moye, Nic Collins, Salih Sadiković, Karlheinz Miklin Jr.

26.07. JM International Music School Finale – Students & Mentors

27.07. Josipa Lisac

Odgovori

Pin It on Pinterest