ČETVRTI DAN 68. PULSKOG FILMSKOG FESTIVALA OBILJEŽILE „ŽENSKE“ TEME I BOGAT INDUSTRIJSKI PROGRAM

Sinoć je na velikom platnu u Areni prikazana projekcija katarzične drame Zrinka Ogreste o međuljudskim odnosima, s Vanjom Ćirić i Anjom Šovagović Despot u glavnim ulogama. Radnja filma prati Mirjanu, službenicu u zagrebačkoj tvornici konca. Uoči skromne svečanosti povodom 20 godina rada u tvrtki gdje će primiti nagradu, situacije koje joj se događaju u odnosima s bližnjima osvjetljavaju čitav njezin život – onaj koji je prošla i živi, ali i onaj koji joj predstoji. Redatelja Ogrestu privukao je nenametljivi tekst Ivora Martinića, koji se bavi obiteljskim odnosima, odnosima roditelj-dijete, dubokim emocijama, tema je univerzalna i primjenjiva u bilo kojem vremenu i prostoru.

Prije filma Plavi Cvijet uručena je Nagrada Marijan Rotar Marku Zdravkoviću-Kuncu, osnivaču i predsjedniku Pulske filmske tvornice za doprinos pulskoj filmskoj kulturi. Jedna od rijetkih pulskih tvornica koja i dalje radi, u kojoj  grupe posvećenih entuzijasta već godinama predano stvaraju kratke dokumentarne, igrane i eksperimentalne filmove te ih prikazuju na tvorničkim okupljanjima i šalju na revije i festivale. Ova tvornica brine o mladima i djeci, organizira im radionice iz filmske kulture, uči ih kako da naprave animirani film, i vizualiziraju svoje nesputane ideje. Mjesto je to i u kojem se predstavljaju mladi autori, projiciraju recentni filmovi i filmski klasici. Radnici ove tvornice restauriraju pulsku filmsku povijest, vade iz naftalina arhivske mozaike Kino kluba Jelen i udahnjuju im novi filmski život.

Kao drugu projekciju u Areni gledatelji su mogli pogledati film koji je ove godine bio u utrci za filmsku nagradu Oscar, Quo vadis, Aida? nagrađivane redateljice Jasmile Žbanić.

Baksuzno bubanje ili bezumni pornić rumunjskog redatelja Radua Judea, pobjednik ovogodišnjeg  Berlinalea, sinoć je u Puli imao svoju hrvatsku premijeru. Radi se o filmu koji preispituje osudu i predrasude konzervativnog društva nakon slučajno objavljenog porno uratka jedne profesorice.

Na Kaštelu se prikazao omiljeni film europske festivalske publike – U limbu redatelja Bena Sharrocka, dramska komedija o izbjeglicama privremeno smještenim na škotski otočić u iščekivanju svojih dozvola boravka i šansi za bolji život.

Jučerašnji dan festivala bio je obilježen i bogatim Industrijskom programom. Sydney Levine održala je predavanje o plasmanu europskog filma na globalno tržište. S više od četrdeset godina iskustva u raznim segmentima filmske industrije, Sydney Levine poznata je po postavljanju novih standarda, pokretanju prve industrijske baze podataka za praćenje i cirkuliranje aktivnosti kupovine filmskih prava, FilmFinders koju je Cannes Marché razvio u platformu podataka filmskih projekata i profesionalnih usluga umrežavanja, odnosno koju će otkupiti najpoznatija baza podataka za praćenje filma IMDB.

Jučer su i završila predavanja, konzultacije te individualni sastanci mladih producenta s rezidentnim ekspertima u sklopu programa Pula Meeting Place. Naime, od travnja do lipnja održavao se individualni rad polaznika (producenata s projektom prvog i drugog dugometražnog filma) s voditeljem programa na profesionalno izrađenoj prezentaciji projekta u razvoju te njegovoj pripremi za međunarodnu koprodukciju.

Ususret novom Potprogramu MEDIA 2021 – 2027 s fokusom na razvoj filmova i televizijskih djela, usavršavanje, pristup filmskim sajmovima, distribuciju i cirkulaciju europskih filmova,  predstavljena je i brošura hrvatskog sudjelovanja u Potprogramu MEDIA „Ovako MI to radimo! 2014. – 2020.“

Večeras, peti dan 68. Pulskog filmskog festivala na velikom platnu u Areni u sklopu Hrvatskog programa, publika će moći pogledati svjetsku premijeru akcijske komedije Po tamburi, redatelja Stanislava Tomića. Tamburaški sastav Aveti ravnice (Momčilo Otašević, Hrvoje Barišić, Primož Petkovšek, Andrei Miercure i Neven Aljinović-Tot) prihvati poziv legendarnog Branka Uvodića te odlazi na veliki tamburaški festival Po tamburi. Nakon što su krivo optuženi za krađu glavne nagrade – Zlatnog kulena, kreću u noćni bijeg po slavonskim ravnicama. Osim policije progone ih i razjareni tamburaški sastavi. U filmu glume i Tijana Pečenčić, Nikola Kojo, Stjepan Perić, Nives Ivanković, Elvira Aljukić, Mirna Medaković, Hristina Popović, Miran Kurspahić te naravno Branko Uvodić. Autor glazbe je Damir Martinović Mrle.

Iz programa Posebne projekcije izdvajamo projekciju Oscarom ovjenčanog filma Ida redatelja Pawela Pawlikowskog, ovogodišnjeg predsjednika Ocjenjivačkog suda Hrvatskog programa. Pawlikovski će ujedno i nazočiti prikazivanju filma i obratiti se publici što će ovu posebnu projekciju još dodatno začiniti.  

Na Kaštelu će se prikazati hrvatska premijera fantastične drame američke produkcije, Mayday redateljice Karen Cinnore, snimljene u okolici Pule i prikazane na prestižnom filmskom festivalu Sundance i filmskom festivalu u Rotterdamu.

Filmsku večer u Areni zatvara hrvatska premijera filma Trijumf, dobitnika Europske filmske nagrade za najbolju komediju, francuskog redatelja Emmanuela Courcola u Areni. Etienne je ne baš uspješan glumac koji održava glumačku radionicu u zatvoru, gdje okuplja skupinu zatvorenika kako bi uprizorili Beckettovu dramu U očekivanju Godota.

Odgovori

Pin It on Pinterest