Pjesmom i kolom obilježena godišnjica doseljenja Crnogoraca u Peroj

Perojke i Perojci proslavili su u subotu 364. obljetnicu doseljenja crnogorskih obitelji u Peroj. U skladu s epidemiološkim mjerama, Perojska fešta sa zabavnim programom nije održana, ali su zato organizatori iz redova Društva perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“. pripremili raznovrsni kulturni program, a prethodnih dana i sportske događaje.

            Na središnjoj manifestaciji na Placi u subotu navečer predsjednik DPC-a „Peroj 1657“ Miodrag Popović podsjetio je okupljene da je proslava počela još pretprošlog vikenda Šahovskim turnirom, najjačim pojedinačnim turnirom u Hrvatskoj, da je u petak održan nogometni turnir te da je subotnji program počeo jutarnjom liturgijom u crkvi sv. Spiridona. Program se nastavio otvaranjem izložbi radova, otvaranjem biblioteke „Njegoš“ i Zavičajnog spomenara“ te predstavom tradicionalnih plesova i pjesama na trgu.

„Veseli smo što uspijevamo obilježiti doseljenje crnogorskih obitelji u Peroj, važan povijesni događaj iz 1657., što je još jedan pokazatelj kako vi Perojci njegujete svoju tradiciju, kulturu i običaje ne zaboravljajući korijene. Grad vas u tome u potpunosti podržava, a tako će biti i ubuduće“, rekao je prilikom otvaranja programa gradonačelnik Grada Vodnjan-Dignano Edi Pastrovicchio.

Kulturni program na Placi, za kojeg se mogla vidjeti ljepota narodnih nošnji i tradicionalnih igra, počeo je spletom dječjih crnogorskih kola „Tita, Tita loboda“. Zatim su pjevači izveli „Smilj, Smiljana“ i „Kud pogledam“, a stariji plesači Zetsko kolo. Program se nastavio starim perojskim pojanjem „Oj radosti, veselosti“ te pjesmom „Tri putnika“, a uslijedio je i splet crnogorskih kola „Poigraj, poskoči“. Program je okrunjen pjesmom „Još ne sviće rujna zora“, koju je pjevajući i svirajući gitaru izveo Nikola Škoko, dok su ga glasom pratili ostali sudionici.

            U Domu DPC-a posjetitelji su mogli vidjeti veliku izložbu starih fotografija perojskih obitelji, ali i maštovit rad polaznika likovno-kreativne kolonije „Moja Peroja 2021“ osmišljen kao šetnju kroz ulice Peroja. Radi se o velikoj mapi sela, na kojoj su svi važniji punktovi obilježeni starim fotografijama iz privatnih albuma snimljenih na autentičnim lokacijama.           U programu ovogodišnje proslave sudjelovale su Sekcija za očuvanje kulturno-povijesne baštine, Sportska, Duhovna, Folklorna i Pjevačka sekcija DPC-a „Peroj 1657″, uz potporu Grada Vodnjan-Dignano.

Odgovori

Pin It on Pinterest