Ove subote na pulskoj tržnici manifestacija „Zdrave navike=zdrav život“

Predstavljen program 4. manifestacije u organizaciji Udruge Centar za zdrave životne navike VITA NOVA

Na današnjoj konferenciji za medije najavljena je manifestacija u organizaciji Udruge Centar za zdrave životne navike VITA NOVA koja će se održati u subotu, 31. srpnja na pulskoj tržnici od 9,30 do 13 sati. Medijima su se obratili Renato Perc, direktor Tržnice d.o.o., Ivona Močenić, zamjenica gradonačelnika Grada Pule, Teodora Vitasović, tajnica i Elvis Berkarić, predsjednica Udruge.

Uvodne riječi uputio je predstavnicima medija direktor Tržnice d.o.o. Renato Perc: „Drago mi je da smo nakon vrlo izazovne godine uspjeli nastaviti suradnju s VITA NOVOM i evo već četvrtu godinu posjetitelji pulske tržnice moći će degustirati zdrava jela koja će prezentirati predstavnice Udruge i njihovi gosti. Namirnice potrebne za pripremu jela dolaze s pulske tržnice, a donirat će ih naši zakupci OPG Vesna Radinković, OPG Zohil i Tržnica d.o.o. Pula.“

Zamjenica gradonačelnika Grada Pule Ivona Močenić izrazila je zadovoljstvo uspješnom organizacijom ovakvih hvalevrijednih programa posebice jer se promoviraju aktivnosti Udruge, usmjerene na pomaganje, poticanje i senzibiliziranje usvajanje zdravih životnih navika i stvaranje uvjeta za što kvalitetniji život oboljelih od malignih bolesti. Osim navedenog ova manifestacija doprinosi povezivanju s lokalnim proizvođačima, a daje se naglasak i na konzumaciju domaćih poljoprivrednih proizvoda te se tako potiču i podržavaju lokalni proizvođači, OPG-i koji su prisutni na pulskim tržnicama, istaknula je Močenić.

Udruga VITA NOVA je osnovana 2016. godine s ciljem da pomogne onkološkim bolesnicima u lakšem prihvaćanju dijagnoze i novih promjena koje ona nosi te da promijene osobni stav prema bolesti. Osim toga, u Udruzi se odvržavaju edukacije, senzibiliziranje i pomoć pri usvajanju zdravih životnih navika zdravim i uravnoteženim načinom prehrane, poticanjem fizičke aktivnosti, primjene psihosocijalne pomoći, usvajanjem tehnika opuštanja i redukcije stresa, tehnike disanja kao i tehnike Mindfulness. Potaknuta osobnim iskustvom Elvis Berkarić uočila je potrebu osnivanja „centra“ koji će pomoći ljudima da naprave iskorak te promijene dosadašnje navike i pogled na maligne bolesti.

Predsjednica Udruge, Elvis Berkarić istaknula je: „Hvala medijima što nas prate i želim se ovim putem zahvaliti svima na podršci jer samo tako možemo postići velik uspjeh u radu Udruge koji je vrlo važan kada su u pitanju onkološki bolesnici i njihovo liječenje, podrška i usvajanje zdravih životnih navika. Promjenom fizičke aktivnosti, prehrane i smanjenjem stresa može se puno napredovati u samom statusu pacijenta i postići kvalitetniji standard zdravlja.“

Tajnica Udruge Teodora Vitasović naglasila je: „Udruga je osnovana s ciljem velike potrebe da se javnost upozna i informira o problemima koje imaju onkološki bolesnici. Naša Udruga pomaže, potiče i senzibilizira usvajanje novih navika i stvara uvjete za što kvalitetniji život oboljelih od malignih bolesti.

Nadodala je Berkarić da Udruga radi upravo na promjeni navika i to prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije koja potiče zdrav život, budući je istraživanjem potvrđeno da se jedna trećina bolesti može prevenirati sa zdravom prehranom. „Ovo nije samo prehrana za onkološke bolesnike već i za sve ostale građane koji vode brigu o svom zdravlju,“ kazala je Elvis Berkarić.

Zato vas pozivamo da se odazovete i kupnjom bogatog usklađenog obroka donirate 30 kuna za nastavak rada ove Udruge i njihovih vrijedih članova.

Dođite u subotu na pulsku centralnu tržnicu i na prigodan način podržite da usvajanjem zdravih navika živimo zdrav život.

Odgovori

Pin It on Pinterest