Zajedničkim dogovorom završen postupak mirenja sa Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije oko povećanja plaća u vrtićima

Povećanje plaća u dječjim vrtićima i Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda

Nakon pokrenutog postupka mirenja od strane Sindikata, Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD), koji je započeo u petak, 15. prosinca, i održana tri sastanka predstavnika Grada Pule i drugih osnivača Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda s predstavnicima SIKD, postignut je međusobni dogovor oko povećanja plaća u sva tri gradska vrtića kao i u Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda.

To znači da će se od siječnja 2024. radnicima pulskih gradskih vrtića i DCZR Veruda s najnižom plaćom izvršiti korekcija kako bi se uskladila s minimalnom plaćom u RH. Za djelatnike više stručne spreme dogovoren je rast plaća za ukupno 12 posto. Dogovoreno je i povećanje osnovice za obračun plaće za sve djelatnike u iznosu o 6 posto.

Nakon prvog kvartala 2024. godine dogovoren je nastavak razgovora o mogućim dodatnim povećanjima.   

„Meni je drago da smo zajedno uspjeli u pregovorima i da iduće godine nastavljamo s daljnjim razgovorima, ovisno o punjenju proračuna. Mogu izraziti zadovoljstvo da je na razini Grada i javnih ustanova u ovih dvije i po godine osnovica plaća rasla za 17 posto, a izmjenom osnovica za 2024. godinu rast je 24 posto. Bruto plaća odgojitelja narasla je u ovom razdoblju za 28 posto. Time smo pokazali socijalnu osjetljivost jer to doista nisu male brojke. Naravno, moramo paziti i na proračun te se nadam da ćemo iduće godine u tom dijelu imati podršku naših vijećnica i vijećnika. Kao Grad pokrenut ćemo inicijativu prema Udruzi gradova i Vladi RH da se plaće odgojitelja i učitelja izjednače“, najavio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Rajko Kutlača u ime Sindikata Istre i Kvarnera iskazao je zadovoljstvo što je postignut dogovor za stolom u korektnom dijalogu.

„Ovime nije riješeno zaostajanje plaća radnika ustanova, prvenstveno mislim na dječje vrtiće i Dnevni centar za rehabilitaciju o kojima pričamo,  za društvenim kretanjima, međutim zaostajanje nije nastalo od jučer i sasvim sigurno je teško da se ono može anulirati jednim korakom. Već sama činjenica da smo pokazali razumijevanje problema je dobar smjer da će se ići prema njegovom rješavanju. Osnovni smjer Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije koji zastupa radnike tih ustanova u  rješavanja problema je izjednačavanje plaća u predškolskom odgoju s plaćama u osnovnim školama prvenstveno gledajući usporedive poslove i to će biti smjer djelovanja sindikata i u budućem periodu. Zadovoljni smo što je i osnivač naših ustanova višekratno iskazao razumijevanja za taj cilj i spremnost da se ide prema njemu, ali isto tako ne možemo ne vidjeti probleme koji stoje na njegovom brzom ostvarenju. U svakom slučaju članovi Sindikata su iskazali prihvaćanje ovakvog rješenja što nam pokazuje da smo na dobrom putu iako on ovim trenutnim dogovorom nije završen. Dobar socijalni dijalog i međusobno razumijevanje je svakako  jedini mogući smjer rješavanja svih, pa tako i ovih problema pa očekujemo da će se on i nastaviti.  U svakom slučaju, zadovoljni smo što smo se dogovorili da se razgovori nastavljaju već ovo proljeće“, naglasio je voditelj pulskog ureda SIKD Rajko Kutlača.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Ivana Sokolov tom je prigodom podsjetila kako je od 1. srpnja 2023. godine povećana osnovica za obračun plaće u iznosu od 6 posto te  je uveden dodatak u visini 30 posto kada radnici koji obavljaju tehničke poslove i poslove pripreme i raspodjele hrane u redovnom radnom vremenu, iznimno uz svoje poslove obavljaju i istovrsne poslove nenazočnog radnika, osigurana su sredstva za troškove neoporezivog paušalnog dodatka za topli obrok u iznosu od 3 eura po danu, do maksimalnog iznosa od 66,37 eura mjesečno po radniku.

Aneks kolektivnog ugovora za zaposlene u gradskim vrtićima i Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda potpisali su danas gradonačelnik Filip Zoričić i voditelj pulskog ureda SIKD Rajko Kutlača.

Odgovori

Pin It on Pinterest