Prva lokalna smotra folklora ove subote u Galižani

Prva ovogodišnja lokalna smotra, 54. smotra narodne glazbe i plesa Puljštine, održat će se  u subotu, 31.srpnja 2021. s početkom u 20,00 sati u Galižani.

  Smotra narodne glazbe i plesa Puljštine smotra je koja inače okuplja najveći broj narodnih pjevača, plesača i svirača istarske tradicijske glazbe i plesa, a ove će se godine održati u malo drugačijoj formi, sa znatno manjim brojem izvođača i 50 sjedećih mjesta za gledatelje, pridržavajući se uputa Stožera civilne zaštite Istarske županije i epidemioloških mjera.

U programu 31. srpnja na rukometnom igralištu Zajednice Talijana Galižana sudjeluju pjesnici, pjevači i svirači Puljštine, 5 kulturno-umjetničkih društava: KUD „Barban“ iz Barbana, KUD „Uljanik“ iz Pule, KUD ”Mate Balota” iz Raklja, Gruppo folkloristico della Comunità degli Italiani di Sissano –Folklorna skupina Zajednice Talijana Šišan, Gruppo folkloristico della Comunità degli Italiani “Armando Capolicchio” di Gallesano –Folklorna skupina Zajednice Talijana „Armando Capolicchio“ Galižana.  Prikazat će se elementi plesa baluna, balo di kušin, čut će se svirke na veliku i malu roženicu, mih, šurle, pastirsku sviralu, duplice, kanate na tanko i debelo, mantignade, kante grupe pjevača, taranke uz roženice i mih te poezija na čakavskom narječju i istriotskom jeziku.

Žiri u sastavu Josip Pino Knapić, predsjednik, Nevia Kožljan i Ivona Orlić, članice te Zoran Karlić zamjenski član, odabrat će najbolje sudionike Smotre u Galižani (za Puljštinu) i na Dubrovi (za zapadnu, sjevernu i središnju Istru te Labinštinu) koji će predstavljati kraj iz kojeg dolaze na središnjoj 55. Smotri narodne glazbe i plesa Istre, koja će se održati 14.08.2021. u Svetom Petru u Šumi.

U slučaju lošeg vremena program će se održati u prostoru Zajednice Talijana Galižana. Program smotre prenosit će se u live streamu te će se link objaviti  31.07.2021. na facebook profilu SAKUD-a i smotre narodne glazbe i plesa Puljštine. Snimka smotre emitirat će se u programu TV Nove u ponedjeljak 02.08.2021. u 20,30.

Smotra se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva  kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Pule-Pola i Grada Vodnjana-Dignano te u suradnji s medijskim partnerima TV Novom, HRT-Radio Pulom, Radio Istrom i Medulin Fm.

Odgovori

Pin It on Pinterest