Za poticanje poduzetništva Grad Pula u 2021. godini osigurao 1,5 milijuna kuna!

Grad Pula predložit će Gradskom vijeću donošenje novog seta mjera s ciljem pomoći i rasterećenja poduzetnika

Grad Pula je i u 2021. godini osmislio paket mjera za poticanje razvoja malog gospodarstva. Donošenjem Odluke o poticanju razvoja malog gospodarstva kroz dodjelu potpora za razvoj poduzetništva grada Pule u 2021. godini pod nazivom „Potpore Pula 2021“ pulskim će se poduzetnicima dodijeliti 1.000.000,00 kuna bespovratnih potpora, a sredstva su osigurana u proračunu za 2021. godinu.

Razvoj poduzetništva uz poticajno poduzetničko okruženje oplemenjeno inovativnim sadržajima apsolutan je prioritet Grada Pule.

Poticajnim poslovnim okruženjem omogućujemo poduzetnicima da stvaraju nove vrijednosti za širu zajednicu.

U 2021. godini, 1.000.000,00 kuna bespovratnih potpora dodijelit će se kroz šest mjera.

Mjerom Potpore novoosnovanim tvrtkama želi se pomoći poduzetnicima prilikom otvaranja subjekta i olakšati ulazak u svijet malog gospodarstva i poduzetništva kroz smanjenje početnih financijskih izdataka koje svaki poduzetnik ima kao i omogućiti nabavku osnovne opreme koja je potrebna za rad uključujući i edukaciju, ukoliko je poduzetniku potrebna. Maksimalan iznos sredstava po ovoj mjeri je 15.000,00 kuna, a ženama poduzetnicama odobrava se i dodatnih 20 posto na odobreni iznos potpore.

Mjerom Potpore za digitalizaciju poslovanja i digitalni marketing želi se s 15.000,00 kuna potaknuti mikro i male poduzetnike da koriste sredstva za digitalni marketing i digitalizaciju poslovanja.

Mjerom Potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje poduzetnicima bi se smanjili troškovi rada u procesu samozapošljavanja ili zapošljavanja novog djelatnika, odnosno bio bi to poticaj na zapošljavanje nove radne snage s posebnom i uvećanom potporom za zapošljavanje osoba s invaliditetom gdje se i ove godine dodjeljuju potpore u iznosu od 20.000,00 kuna za zapošljavanje osoba koje su završile srednjoškolsko obrazovanje po posebnom programu. Za zapošljavanje se dodjeljuju potpore od 5.000,00 do 10.000,00 kuna, ovisno o stručnoj spremi te se uvećavaju za 50 posto za osobe sa invaliditetom i za 10 posto ukoliko je osoba mlađa od 30 godina. Na ovaj način Grad Pula želi poticati zapošljavanje teže zapošljivih osoba.

Mjerom Subvencioniranje troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita te edukacija zaposlenika želi se omogućiti poduzetnicima polaganje majstorskih i stručnih ispita, dodatna edukacija i obrazovanje u iznosu do 5.000,00 kuna kao i licenciranje za izvođenje naukovanja u iznosu od 1.000,00 kuna u 2021. godini a sve kako bi se povećala njihova konkurentnost i time omogućio lakši opstanak na tržištu.

Mjerom Potpore za sufinanciranje nabave dugotrajne materijalne imovineželi se omogućiti poduzetnicima zamjena dotrajalih strojeva, alata i opreme, odnosno nabava suvremenih strojeva, alata i opreme čime bi se osnažio sektor malih proizvodnih djelatnosti i sektor uslužnih djelatnosti u području popravaka predmeta za osobnu uporabu i kućanstvo i povećala njihova konkurentnost. U 2021. godini najveći iznos koji je moguće iskoristiti po ovoj mjeri iznosi  30.000,00 kuna te se i dalje stavlja naglasak na prerađivačku industriju.

Mjera Potpore za IT sektor poduzetnicima iz sektora računalnog programiranja omogućit će lakše otvaranje subjekta i izlazak na tržište, nabavu ili zamjenu potrebne računalne opreme, softvera, licenci, literature kao i dodatnu edukaciju, a sve kako bi se osnažio sektor računalnog programiranja i povećao broj gospodarskih subjekata te njihova konkurentnost u IT sektoru. U 2021. godini najveći iznos koji je moguće iskoristiti po ovoj mjeri iznosi 20.000,00 kuna.

Tekst Javnog poziva i pripadajuće obrasce možete preuzeti na www.pula.hr

Uz milijun kuna, za potpore poduzetnicima u sklopu programa „Potpore Pula 2021.“ u proračunu je planirano još 500.000,00 kuna koje će se dodjeljivati poduzetnicima kojima će biti otežano poslovanje ovisno o epidemiološkoj situaciji ili će se preusmjeriti na program „Potpore Pula 2021“.

Grad Pula je uslijed posebnih okolnosti nastalih širenjem epidemije bolesti COVID – 19 donio niz mjera pomoći poduzetnicima i u 2020. godini i za prvo polugodište 2021. godine te će u narednom razdoblju Grad Pula radi pomoći i rasterećenja poduzetnicima, a sukladno epidemiološkim mjerama koje će biti utvrđene na nacionalnoj razini, predložiti novi set mjera pomoći s ciljem ublažavanja negativnih gospodarskih posljedica koje imaju značajan direktan utjecaj na poduzetnike.

Odgovori

Pin It on Pinterest