Nadolazeći vikend Motovun slavi svoj Dan Općine

Predstojeći vikend, 7. i 8. kolovoza, Motovun slavi Dan Općine. Subota, 7. kolovoza, rezervirana je za kulturno-umjetničke aktivnosti u organizaciji Općine Motovun, Turističke zajednice Općine Motovun i Udruge fotografa Fotovun iz Motovuna, dok se u nedjelju 8. kolovoza održavaju svečana sveta misa u župnoj crkvi Sv. Stjepana Prvomučenika i besplatna interpretacijska šetnja „Doživi Motovun” u pratnji mletačkog podestata Marca.  

Izložba fotografija „Argonaut 2021 – 71% (Voda)”

U subotu, 7. kolovoza, program započinje u 17.30 sati svečanim otvorenjem izložbe fotografija „Argonaut 2021 – 71% (Voda)” u Galeriji “Pet kula”. Izložbu čini 50 selekcioniranih fotografija iz 5. izdanja godišnjeg foto natječaja „Argonaut”, kojemu se ove godine odazvao rekordan broj od 130 autorica i autora, koji su poput suvremenih Argonauta “doplovili” u Motovun s čak 549 fotografija. Stručni žiri u sastavu Maja Prgomet (predsjednica Fotokluba Split), Daniel Moćan (direktor Prizma d.o.o.) i Boris Baran (član UO Udruge Fotovun) imao je težak zadatak odabrati najboljih 50 fotografija za izložbu, a među njima dobitnike triju vrijednih novčanih nagrada (1. mjesto – 1.500 kn, 2. mjesto – 1.000 kn, 3. mjesto – 500 kn) i deset pohvala za umjetnički doprinos izložbi. Dobitnici će biti proglašeni na samom otvorenju izložbe. Izložbu će se moći razgledati svakoga dana od 10 do 18 sati, sve do početka rujna.

Nastup mandolinističkog orkestra „Mandolinistica Capodistriana”

Istog dana, u subotu 7. kolovoza, s početkom u 20.30 sati će se na glavnom motovunskom trgu održati nastup mandolinističkog orkestra „Mandolinistica Capodistriana” Zajednice Talijana Kopar. Počeci Mandolinistice Capodistriane sežu još u 50-ete godine prošlog stoljeća. Izvorni naziv bio je „Orchestra Capodistriana”, koji je originalno djelovao u Kopru, a kasnije se djelovanje širi na tri obalne općine. Postižu mnoge uspjehe i dobivaju brojne pohvale na raznim festivalima i bilježe brojne nastupe u Italiji. Godine 1983. preminuo je dugogodišnji voditelj Matteo Scocir, nakon čega aktivnost orkestra prestaje do 2010. godine, kada orkestar aktivira i nadalje vodi Marino Orlando, bivši učenik maestra Mattea Scocira. Orkestar od tada djeluje unutar Zajednice Talijana „Santorio Santorio” iz Kopra, pod novim i sadašnjim imenom – „Mandolinistica Capodistriana”. Trenutno grupu čini 16 glazbenika, od kojih je 9 članova iz izvorne grupe. Orkestar djeluje po klasičnom sastavu prvih i drugih mandolina, mandola i gitara. Repertoar čine skladbe izvorno napisane za mandolinističke sastave, filmska glazba, južnoamerička glazba, klasična glazba i folk glazba. Aktualni voditelj Mandolinistice Capodistriane je Maestro Sergio Zigiotti.    

U nedjelju svečana sveta misa i besplatna interpretacijska šetnja „Doživi Motovun”

Nedjeljni program započinje u 10.30 sati svečanom svetom misom u župnoj crkvi Sv. Stjepana Prvomučenika, zaštitnika Motovuna, u čiju se čast i obilježava Dan Općine Motovun, prve nadolazeće nedjelje nakon 3. kolovoza. Istoga dana, u nedjelju 8. kolovoza, s početkom u 19.00 sati kreće besplatna interpretacijska šetnja “Doživi Motovun” u pratnji mletačkog podestata Marca, kojeg utjelovljuje turistički vodič Dean Prodan. Mjesto okupljanja je na ulazu u starogradsku jezgru (na okretištu autobusa kod gornjeg groblja), a u nešto više od sat vremena, koliko traje šetnja, posjetitelji imaju priliku naučiti brojne zanimljivosti iz bogate povijesti Montone – Grada u gori. 

Sva se događanja održavaju uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera i uz suglasnost Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Organizatori vas pozivaju da dođete u Motovun i uveličate Dan Općine!

Odgovori

Pin It on Pinterest