Uvjeti života slonice Lanke u Nacionalnom parku Brijuni

PRIOPĆENJE ZA NOVINARE

PREDMET: Uvjeti života slonice Lanke u Nacionalnom parku Brijuni

Brijuni, 5. kolovoza 2021. – S obzirom na mnoge upite posljednjih dana kojima je grupa aktivista zainteresirala velik broj građana nažalost krivim, zastarjelim i netočnim informacijama, dužni smo izvijestiti javnost i ispraviti netočne navode. Slonica Lanka ima redovnu veterinarsku kontrolu i nadzor, izvrsne uvjete te svakodnevnu njegu. Na njenom programu njege i skrbi sudjeluju najbolji i najznačajniji, osim hrvatskih, i europski stručnjaci veterinarske medicine koji su i specijalizirani za brigu o slonovima. Takva njega zahtijeva posebno prilagođene uvjete prostora i svakodnevne prehrane, sa specifičnim režimom prehrane koja se sastoji od svježeg voća i povrća, bilja, vitaminsko-mineralnih dodataka te raznovrsne dodatne kuhane prehrane.

Osim toga, Lanka je u svakodnevnoj interakciji s drugim životinjama te u posebnoj brizi timaritelja koji s njom imaju enrichment programe, s uključenim mnogobrojnim i raznovrsnim pomagalima za razonodu, vježbanje i fizičku kondiciju. Aktivnosti timaritelja za dobrobit Lanke uključuju redovito tuširanje, čišćenje i pranje, brigu o stopalima, njenoj koži, svakodnevnim tjelesnim pregledima, potom čišćenje i održavanje vanjskog i unutarnjeg dijela nastambi prilagođenih ljetnim i zimskim uvjetima.

Osim što su timaritelji u cjelodnevnoj interakciji sa slonicom, dio programa uključuje i interakciju s posjetiteljima. U program skrbi ulaze i programi puštanja glazbe na koje ona vrlo pozitivno reagira. U sklopu njene nastambe postavljeni su raznorazni osvježivači za tuširanje – špricaljke te pojilice, kao i pristup bazenu i pomagalima za razonodu, stupovi za češkanje i slično.

Ustanova je podložna raznoraznim inspekcijskim nadzorima i briga o slonici u skladu je sa svim aktualnim zakonskim i podzakonskim aktima.

Glede nedavnih mnogobrojnih upita aktivista i udruga za zaštitu životinja, temeljem brige o slonici Lanki, potrebno je napomenuti da Javna ustanova izrazito vodi računa o potrebama slonice. Premještanje takve životinje koja je odavno dio obitelji Nacionalnog parka te koja je provela cijeli svoj životni vijek u prostoru Nacionalnog parka je nedopustivo i uzrokovalo bi nepopravljivu štetu za njeno mentalno i fizičko zdravlje. Slonica je cijeli svoj životni vijek provela u prostoru za koji je emotivno vezana te ne može funkcionirati u teškim prirodnim okruženjima niti samostalno opstati hranjenjem u prirodi. Ne može je prihvatiti drugo „krdo“ niti bi Ustanova dopustila da bude u socijalizaciji s drugim slonovima koji su oslobođeni iz zatočeništva, kao što su cirkusi i slično, jer takve životinje pokazuju agresivno ponašanje što bi moglo ugroziti jednu takvu jedinku kao što je slonica Lanka. Napominjemo da ona nije cirkuski slon, Lanka je svoj životni vijek provela okružena dobrom brigom i vrhunskom njegom za njezinu dobrobit. Njezino premještanje na novi teritorij u njezinoj kasnoj životnoj dobi uzrokovalo bi stres, mentalne i emocionalne probleme, što bi u konačnici imalo tragične posljedice. Lanku prate stručnjaci već godinama i nitko nikada nije predložio da se ona izmjesti s otoka ili da joj se nakon uginuća Sonyja dovede novi partner jer se radi o sada već starijoj životinji koja bi teško prihvatila društvo drugih slonova. Slonica Lanka je trenutno jedini i posljednji slon u Republici Hrvatskoj, jedan je od najdugovječnijih slonova u svijetu i svakako je stoga izuzetno bitno da skrb i briga o njoj budu prioritet ne samo Ustanove već i Hrvatske države i društva u cjelini.

Budući da Ustanova svake godine poboljšava uvjete za slonicu, važno je napomenuti da slonica nije ni u približno istim uvjetima kakvima je bila kada je prvi puta došla na otok Veli Brijun, te kada je dijelila trećinu sadašnjeg prostora sa slonom Sonyjem. Godinama su poboljšavani uvjeti i tehnologija njege sukladno smjernicama europskih stručnjaka za slonove u suradnji sa zoološkim vrtovima u Zagrebu, Ljubljani, Beču i Londonu.

Za trenutni prostor nastambe Lanke možemo slobodno reći da je vrlo dobar, dakako, željni smo joj omogućiti i još bolji i luksuzniji. Poboljšanje uvjeta uključuje poboljšanje i još veće proširenje prostora nastambe, dogradnju i uređenje novog bazena te dogradnju i uređenje novog pješčanika, što je i plan za buduće razdoblje te je možda sada pravo vrijeme da uz pomoć aktivista, udruga za zaštitu životinja i građana pokrenemo zajedničku akciju „Za slonicu Lanku“ kojom se nadamo da ćemo, svi zajedno, s istim ciljem, omogućiti Lanki čak i bolje i kvalitetnije uvjete življenja. Svi koji su voljni pomoći u daljnjem poboljšavanju njenih uvjeta i realizaciji ovog započetog projekta mogu izvršiti uplatu na račun Zagrebačke banke IBAN  HR0523600001101435571 s napomenom „za slonicu Lanku“. Ustanova će javno i transparentno objaviti svaku donaciju i imena donatora te osigurati dokaz donatoru za namjenski utrošena sredstva.

Zahvaljujemo unaprijed na Vašim sugestijama, pomoći i brizi te se nadamo da ćemo zajednički, s vašom podrškom, uspješno realizirati ovaj korisni projekt za dobrobit naše Lanke.

Foto: Nataša Sundara

Odgovori

Pin It on Pinterest