Tradicionalnim mimohodom u Puli obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja

Tradicionalnim 9. Mimohodom hrvatskih branitelja Istarske županije danas, 5. kolovoza 2021. godine u Puli je obilježen Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. U mimohodu je sudjelovao gradonačelnik Pule Filip Zoričić sa zamjenicima Ivonom Močenić i Brunom Cergnulom te pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Anja Ademi, istarski župan Boris Miletić sa suradnicima, saborski zastupnici, načelnici i gradonačelnici istarskih gradova, brojni hrvatski branitelji, odnosno predstavnici braniteljskih udruga iz Pule, Pazina, Poreča, Labina, Rovinja, Umaga i Buzeta te predstavnici policije, MORH-a, Časničkog zbora i Javne vatrogasne postrojbe Pule.

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić prisutnima je čestitao 5. kolovoza i u emotivnom obraćanju iznio tri sličice rata.

“Te, 1991. godine imao sam devet godina, a ’95. godine trinaest. Dana 6. kolovoza s pokojnom bakom Katom došao sam na razrušenu kuću moje majke. Nakon četiri godine baka je vidjela spaljenu kuću i od tada nikada nije izustila riječ mržnje. Ta mi sličica zauvijek ostaje u sjećanju. Druga sličica riječi su generala Ante Gotovine, nakon što se vratio u Hrvatsku, rekao je posebnu poruku mladim ljudima: „Rat pripada prošlosti, okrenimo se budućnosti!“, a treća sličica je ovaj pulski i istarski mimohod gdje pokazujemo kako naš zavičaj i naša Domovina radi u miru i kako obilježava pobjedu. Veliki hrvatski pjesnik Silvije Strahimir Kranjčević rekao je: „Mrijeti ti ćeš kada počneš sam u ideale svoje sumnjati“. Ideali Domovine, oprosta, poštovanja, ponosa zauvijek su zapisani upravo 5. kolovoza 1995. godine i zaista vam od srca hvala jer upravo to „hvala“ utkano je u naše dostojanstvo“, poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Župan Boris Miletić u svom je obraćanju, čestitavši okupljenima, rekao kako mu je drago „što smo devet godina zajedno i na ovaj poseban dan na najljepši mogući način obilježavamo Dan pobjede“  te da mu je drago što je ove godine proslavljeno i 30. godina od osnutka prve Specijalne postrojbe Policijske uprave istarske BAK Istra.

Zahvalu Gradu Puli i Istarskoj županiji na pruženoj podršci pri organizaciji mimohoda, kao i svim sudionicima, uputio je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Istarske županije Marjan Kaurić.

„Dan hrvatskih branitelja posebno je značajan jer je to dan kada se održala akcija Oluja i svi koji su tada bili u akciji sigurno se sjećaju svih tih događaja i nikada ih neće zaboraviti“, kazao je Kaurić.

Mimohodu je prethodila sveta misa u Katedrali te polaganje vijenaca kod Centralnog križa na Gradskom groblju i u Parku Franje Josipa kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Kolona sudionika mimohoda potom se, glavnim gradskim ulicama, uputila na terasu Doma hrvatskih branitelja na kojoj je održan prigodan program za 50 sudionika, sukladno važećim epidemiološkim  mjerama.

Odgovori

Pin It on Pinterest