Ida Blažičko – Kaštel u cvatu

Skulpturom naziva Kaštel u cvatu akademska kiparica Ida Blažičko metaforički vraća sjaj Kaštelu Rota nagovješćujući njegov puni sjaj kao rezultat obnove koja je u tijeku. Prozračna i

lagana višedijelna tekstilna skulptura monumentalnih dimenzija nježno napeta u prostoru stapa se s prirodnim ambijentom. Kontrast impresivne stijene na kojoj se nalazi momjanska utvrda i nježne polu-prozirne skulpture u konstantnom plesu na vjetru simbolički doprinosi prisjećanju stoljetnih prisutnosti i živosti ovog lokaliteta. Kao i svaka Idina skulptura, i Kaštel u cvatu polazište je za nova istraživanja, a podrazumijeva razvoj inovativnih metoda, razumijevanje oblika, materijala i struktura, ne samo kao zasebnih elemenata, već kao složenih međuodnosa.

Zanimanje umjetnice za oblikovanje prostora i stvaranje kontemplativnih zona jedan je od glavnih pokretača njenog stvaralaštva. Ida tako u svome dosadašnjem radu bilježi realizaciju niza prostorno specifičnih skulptura inspiriranih istraživačkim interesima koji uključuju ono što se događa u preklapajućim područjima gdje se mogu zamagliti granice i upotrijebiti biomimetika kao umjetnički alat te ponuditi rješenja na probleme u okolišu. Prostorno specifičnom skulpturom koja se organično stapa s krajolikom cijeli prostor je transformiran pritom stvarajući intimniji ambijent, u dnevnoj i noćnoj varijanti.

Nježna i polu-prozračna tekstilna skulptura koja se proteže kroz živu jezgru bujne vegetacije

momjanskog krajolika, konstantno mijenjajući svoj oblik, potencira odmak od stvarnosti i poziva posjetitelje da urone u transformiran prostor kaštela kojeg povezuje s vanjskim svijetom. Skulptura je postavljena 13. kolovoza, kada je i osvijetljena u noćnom ambijentu, te je u dnevnom postavu do 21. kolovoza, kada će ponovno biti osvijetljena i noću, što će biti još jedna prilika za doživljavanje ovog specifičnog svjetlosno prostornog ugođaja u Momjanu.

Ida Blažičko diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007., studijski boravila na Indiana University of Pennsylvania (SAD), a na Kineskoj akademiji umjetnosti u Hangzhou 2012. godine doktorirala s disertacijom na temu „Sustainable Public Art: Re-creating Urban Environment“, gdje je i gostujuća profesorica. Na temu biomimetike doktorirala je 2016. pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu („Biomimetika u službi umjetnosti“). Dosad je postavila brojne skulpture u Hrvatskoj i inozemstvu (Kina, Sjedinjene Američke Države, Italija, Slovenija, Francuska). Docentica je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti i dopredsjednica Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu.

Foto: Iva Sirotić

Odgovori

Pin It on Pinterest